Növekedni fognak tovább az energiaárak, az inflációra gyakorolt hatásuk azonban csökkenni fog – állítja Jan Hatzius, a Goldman Sachs befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vezető közgazdásza, aki a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjút. 

Az árak emelkedésében még „egyértelműen van potenciál”, így a banknál arra számítanak, hogy a Brent típusú kőolaj ára az év végére eléri hordónként a 105 dollárt a jelenlegi 90 körüliről (egy dollár 313,2 forint). Ennek azonban már „nem lesz annyira jelentős” hatása, mint amilyen a kilencven dollárra emelkedésé volt az elmúlt hónapokban. 

A jelenlegi magas inflációs ráták legtöbb oka véleményem szerint átmeneti

– mondta Hatzius a lapnak. 

Az elkövetkező évek inflációjának meghatározó tényezője a központi bankok politikája lesz: az, hogy mennyire határozottan és sikeresen kezelik az inflációt

 – tette hozzá.

Fotó: Equinor

A Reuters ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a Goldman Sachs elemzői januárban már figyelmeztettek, hogy a Brent ára várhatóan 2023-ra eléri a 105 dollárt „az energiaipari átmenet során az olajba való beruházási vonakodás, valamint a palaolaj geológiai, középső és szolgáltató kapacitásainak fokozatos kimerülése miatt". Ezt most Hatzius kissé korábbra várja.