Európai Unió

Az európai biztonsági helyzet kérdéseit vitatják meg az uniós külügyminiszterek, különös tekintettel az orosz–ukrán válság fejleményeire. A napirenden szerepel a Bosznia-Hercegovinában és az afrikai Maliban kialakult feszültség is. A megbeszélések végén a délutáni órákban sajtótájékoztatót tartanak.

Németország

Tavaly nem volt olyan hónap, amikor ne emelkedett volna az éves termelői árindex Németországban – felfelé nyomva a fogyasztói árakat is –, a januári 0,9 százalékról decemberre egészen 24,2 százalékra menetelt, messze az elemző előrejelzések fölé. A termelői árindex idei első adatát, a januárit, ma közlik, és kiderül belőle, enyhülőben van-e a fogyasztói árindexre a termelői költségek irányából nehezedő nyomás.

Franciaország

Ma kiderül, egy negatív folyamat kezdete volt-e, hogy januárban 52,7 pontra esett a gazdasági aktivitást jelző francia beszerzésimenedzser-árindex a decemberi 55,8-ről: a februári adatokat most teszik közzé, ahogy az eurózóna, Németország és az Egyesült Királyság mutatóit is.

Lengyelország

Lengyelországban rendkívül gyorsan bővül a kiskereskedelmi forgalom, bár az éves ráta decemberben sok más országhoz hasonlóan visszaesett az előrehozott vásárlások és az omikron-vírusvariáns miatt, a novemberi 21,2 százalékról 16,9-re. A januári adatok, amelyek ma esedékesek, várhatóan azt mutatják, hogy a decemberi döccenő után újult erővel bővültek az eladások.

Törökország

A török idegenforgalom gyógyulóban van, decemberben éves összehasonlításban 170,6 százalékkal nőtt az országba érkező külföldi turisták száma, 1,89 millióra, ami azonban még mindig mélyen a pandémia előtti szint alatt volt. A januári adat ma érkezik. Törökországnak nagy szüksége van a turisták hozta jövedelmekre, hiszen nagyon magas az – 50 százalék közelében van –, a líra pedig rekordszintekre gyengült a jegybank kamatcsökkentései miatt.