Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója tartja magát ahhoz, hogy Oroszország "bármelyik nap" betörhet Ukrajnába - írta vasárnap a CNN. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap azt mondta, hogy az Egyesült Államok úgy véli, Oroszország még a következő napokban megindíthatja Ukrajna lerohanását, ugyanakkor továbbra is reménykedik abban, hogy a diplomáciai úton rendezhető a konfliktus.

Fotó: Russian MoD / EyePress via AFP

Sullivan a CNN-en Jake Tapper műsorában, az "State of the Union" -ban elmondta, hogy az orosz erők pozíciói alapján arra lehet következtetni, hogy még a február 20-án záruló pekingi téli olimpia vége előtt sor kerülhet az invázióra. 

"Oroszország bármelyik nap megkezdhet egy nagyobb katonai akciót Ukrajnában". "Ahogyan manővereztek, az egyértelművé teszi annak a lehetőségét, hogy hamarosan komoly katonai akcióra kerül sor" - jelentette ki a tanácsadó.

 "Készen állunk arra, hogy folytassuk a diplomáciai munkát, de arra is készen állunk, hogy szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt egységes és határozott módon reagáljunk, ha Oroszország továbblépne." – idézte a CNN Sullivant.

Az ukrán elnök és az Európai Tanács vezetője is egyeztettek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tárgyalt az éleződő feszültségről. A megbeszélés után kiadott közlemény szerint Zelenszkij és Michel a biztonsági helyzetről, valamint a helyzet de-eszkalálására és a béke elérésére irányuló lépésekről tárgyaltak. Zelenszkij hangsúlyozta a politikai és diplomáciai erőfeszítések összehangolásának fontosságát a stabilitás helyreállítása érdekében. 

"Kiállunk a konfliktus politikai és diplomáciai rendezése mellett. Nem engedünk a provokációknak" - jelentette ki Zelenszkij, aki

köszönetet mondott Michelnek és más uniós vezetőknek azért, hogy Ukrajnában tartják diplomatáikat, és hogy támogatják országát. Zelenszkij azt is hangsúlyozta, hogy "megelőző szankciókat" kell bevezetni Oroszországgal szemben, hogy megfékezzenek minden agresszív szándékot.

"Tisztában vagyunk minden kockázattal, és készen állunk minden forgatókönyvre. De 2014 óta vagyunk ebben a helyzetben. És ma a legnagyobb ellenségünk a pánik" - mondta Zelenszkij.

A konfliktus egyebek mellett a légi közlekedést is érinti, a múlt hónap végén több európai légitársaság átszervezte ukrajnai járatainak menetrendjét, hogy repülőgépeik és személyzetük ne éjszakázzon Kijevben. Szombaton a KLM bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti ukrajnai járatait, s hasonlót fontolgat a Lufthansa is. A magyar fővárosból menetrend szerint hétfőn korán reggel indul a következő járat Kijevbe, az ukrán fővárosba a Wizz Air viszi el az utasokat. 

Kivonják az EBESZ-megfigyelőket

Az Egyesült Államok vasárnap megkezdte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében szolgáló személyzetének kivonását az oroszbarát szakadárok kezén lévő, kelet-ukrajnai Donyeck városából egy esetleges orosz invázió veszélye miatt - jelentette a Reuters hírügynökség a helyszínen lévő újságírójára hivatkozva. A beszámoló szerint az EBESZ ismertetőjelét viselő több páncélozott járművet lehetett látni a szervezet helyi székháza előtt vasárnap kora reggel. A járműveket bőröndökkel pakolták meg, majd elhajtottak.  Az EBESZ egyelőre nem reagált a megkeresésekre. A Reuters két forrásból is úgy értesült, hogy az Egyesült Államok kivonja EBESZ-megfigyelőit Ukrajnából, Nagy-Britannia pedig átirányítja sajátjait a szakadárok uralma alatt álló térségekből az ukrán kormány kezén lévő régiókba. Az európai országok pedig sorra szólították fel állampolgáraikat Ukrajna elhagyására.

Elnöki szintű egyeztetések szombaton 

Joe Biden amerikai elnök szombaton egy több mint egyórás telefonbeszélgetés során figyelmeztette orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy súlyos és gyors következményei lennének annak, ha Moszkva megtámadja Ukrajnát. Biden leszögezte, az Egyesült Államok és szövetségesei határozott választ adnak egy esetleges orosz offenzívára, és „gyorsan, súlyos” árat fizettetnek Moszkvával. 

Az amerikai elnök egyúttal jelezte, Washington kész folytatni a diplomáciai párbeszédet, ám más forgatókönyvekre is felkészült. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő elmondta, hogy a beszélgetés hatására sem történt alapvető változás az elmúlt hetekben megfigyelt dinamikában. A beszélgetés során Putyin elutasította a „tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést”.

Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója pedig egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az elmúlt napokban és órákban az abszurditásig fokozódott a helyzet. „Az amerikaiak még az orosz invázió napját is bejelentették, miközben katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának” – mondta Usakov.

 Az Egyesült Államok azt közölte szövetségeseivel, hogy értesülései szerint Oroszország a következő napokban offenzívát indíthat Ukrajna ellen. A feszültség fokozódása miatt számos ország azt javasolta állampolgárainak, hogy hagyják el Ukrajnát. Az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének nem létfontosságú feladatot ellátó tagjait visszahívták, és Oroszország is megkezdte diplomáciai jelenlétének csökkentését Ukrajnában.

Szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel egyeztetett telefonon. Emellett Emmanuel Macron francia államfő Putyinnal, Bidennel, Olaf Scholz német kancellárral, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést.