Az ukrajnai utazások elhalasztását javasolja a konzuli szolgálat a honlapján olvasható ajánlásában. 

Az Ukrajna és Oroszország között az utóbbi napokban kialakult feszültségre tekintettel kérjük, hogy az Ukrajnába utazásuk szükségességét fontolják meg és lehetőség szerint halasszák későbbre

– áll az ajánlásban. Mint írták: ismét felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy ha mégis az utazás mellett döntenek, vagy a térségben tartózkodnak, regisztráljanak konzuli védelemre. 

Fotó: MTI/EPA/Sztanyiszlav Kozliuk

Az utazóknak és az országban tartózkodó magyaroknak azt tanácsolják, hogy szorosan kövessék figyelemmel a helyi híreket és a közösségi médiát, és tartsák be a hatóságok utasításait. 

„Amennyiben bárki úgy dönt, hogy a konzuli szolgálat felhívása ellenére az országba utazik, vagy ott marad, vegye figyelembe, hogy 

a biztonsági helyzet következtében a konzuli szolgálat nem feltétlenül tudja garantálni a segítségnyújtást”

– fogalmaztak a frissített ajánlásban.

Egyre-másra érkeznek a figyelmeztetések: az európai államok külügyminisztériumai sürgetik állampolgáraikat, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát. Attól tartanak, hogy a diplomáciai erőfeszítések ellenére is háborús konfliktus alakulhat ki Oroszország és Ukrajna között. 

A Der Spiegel hírportálján közölt beszámoló szerint az amerikai hírszerző szolgálatok minden eddiginél sürgetőbben figyelmeztették a NATO-szövetségeseket Oroszország Ukrajna elleni közelgő támadására. Pénteken a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és hadsereg is tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján már szerdán elindulhat a művelet. 

Íme, a térkép: innen várják az orosz támadást az amerikai katonák

Az ukrán határ térségében felvonult orosz csapatok hatására megerősíti keleti határait az észak-atlanti szövetség. Ez azonban még mindig csak a töredéke az orosz oldalon felvonultatott haderőnek.