A holland KLM légitársaság szombaton közölte, hogy azonnal leállítja az ukrajnai repülést, míg az ukrán SkyUp légitársaság vasárnap azt közölte, hogy el kell terelnie egy gépét, miután a bérelt repülőgép tulajdonosa megtiltotta a járat belépését Ukrajna légterébe.

Az ukránoknak egyre több kárt okozó pánikot csillapítani akarják az ország vezetői, de nem játszik kezükre az amerikaiak kommunikációja, amely a hisztéria erősítése irányába hat. 

A legfontosabb az, hogy Ukrajna nem látja értelmét légterének bezárásának. Ez nonszensz. És véleményem szerint némileg hasonlít egyfajta részleges blokádra

- reagált a hírekre Mikhajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója.

Ha bizonyos légitársaságok úgy döntenek, hogy átállítják a menetrendet, annak semmi köze nincs államunk döntéseihez vagy politikájához - fogalmazott a tanácsadó a Reutersnek.

Az Egyesült Államok, nyugati szövetségesei és más nemzetek csökkentették vagy evakuálták a nagykövetség személyzetét, és azt tanácsolták állampolgáraiknak, hogy ne utazzanak Ukrajnába a patthelyzet közepette.

Washington szerint az Ukrajna közelében lévő több mint 100 000 katonát számláló orosz hadsereg bármelyik pillanatban behatolhat. Moszkva tagadja, hogy bármilyen ilyen terve lenne, és "hisztériának" minősítette az ilyen figyelmeztetéseket.

Az ukrán SkyUp közleménye szerint az egyik, 175 Portugáliából érkező utast szállító gépének szombaton Moldovában kellett leszállnia ahelyett, hogy Ukrajnába utazott volna, miután a bérelt repülőgép írországi tulajdonosa megakadályozta, hogy a gép belépjen Ukrajna légterébe. További részleteket nem közölt.

Közben az ANP hírügynökség jelentése szerint az Air France-hoz tartozó KLM bejelentette, hogy azonnal leállítja az ukrajnai repülést. Emlékezetes, hogy a Malaysia Airlines MH17-es repülőgépének 2014-ben Kelet-Ukrajna feletti kilővésekor, az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó 298 utasának kétharmada holland állampolgár volt.