Ekkora a hiány az ENSZ által indított program költségvetésében, amelyet az országok oltóanyagokkal, tesztekkel és gyógyszerekkel való ellátására fordíthatnak. A világszervezet számításai szerint a szükséges teljes hozzájárulás 92 százalékát a G20-aknak – a világ legnagyobb iparosodott és feltörekvő gazdaságait tömörítő csoportnak – kellene összeadnia. A pénzből 600 millió adag vakcinát, 700 millió darab tesztet vásárolnának és 120 millió beteget kezelnének– számolt be a WHO.

Gordon Brown, a WHO globális egészségügyi finanszírozásért felelős nagykövete úgy vélekedett, hogy tekintve a világjárvány globális gazdasági hatását, a 16 milliárd dollár kezelhető összeg. Brown bírálta az oltóanyagok globális elosztásában, valamint a tesztek és gyógyszerek elérhetőségében fennálló óriási egyenlőtlenségeket. Rámutatott arra, hogy az alacsony jövedelmű országokban alacsony az oltási arány, míg a gazdag országokban várhatóan több millió adag fel nem használt védőoltás megy veszendőbe.

Németország azon kevés ország egyike, amely vállalta, hogy idén befizeti a programból rá eső részt – mondta Brown. A volt brit miniszterelnök elmondta: a felajánlások mindössze 5 százaléka érkezett be a program költségvetésébe; a WHO 2021 októberétől 2022 szeptemberéig tartó időszakra 23,4 milliárd dollárt különített el a programra, ebből 16,8 milliárdnyit felajánlásokból próbált előteremteni. Mostanáig mindössze 814 millió dollár folyt be.

Kanada, Kuvait, Németország, Norvégia, Svédország és Szaúd-Arábia teljesítette fizetési vállalását 2020-21-ben.
 

 

Még idén vége lehet a járványnak

"A tudomány megadta nekünk az eszközöket a COVID-19 elleni küzdelemhez; ha ezeket szolidárisan megosztjuk egymással világszerte, még idén véget vethetünk a koronavírus okozta globális egészségügyi vészhelyzetnek" – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, WHO főigazgatója.

A WHO azt a célt tűzte ki, hogy az év közepére a világ lakosságának 70 százaléka be legyen oltva.

A magas jövedelmű országokban már megközelítették ezt az arányt a szervezet adatai szerint; a világ gazdagabbik felén 68 százalékos az átoltottsági arány. Az alacsony jövedelmű országokban mindössze 10 százalék.