A mai magyar inflációs meglepetés nem az első és vélhetően nem az utolsó a sorban: a tegnapi amerikai számokat követően olyan irgalmatlan ugrálásba kezdett a dollár, ami a forintra nagyobb hatással volt, mint a saját mai januári inflációs bejelentésünk. 

A devizákat, köztük a forintot és az eurót is az rángatja, hogy mindent felülír a spekuláció arról: 

hol milyen vehemensen reagálnak a jegybankok az egyre markánsabb inflációs veszélyre. Ezekben a kulcspillanatokban újra megszólalt Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke is, és vissza is fordult az euró erősödési hulláma.

Fotó: MICHAEL PROBST / AFP

Miután az Egyesült Államok  tegnap közölte, hogy 42 éves csúcsra, 7,5 százalékra szökött fel az januárban, 

az amerikai piac nyomán még Európában is megugrottak az államkötvényhozamok, a dollár pedig nehezen értelmezhető bakugrásokat hajtott végre, felbolydítva a világ devizapiacait. 

Az inflációs adat az 1,144 környékéről 1,137-re röpítette a dollárt az euróval szemben, majd mintha a fal adta volna a pofont, ugyanolyan hirtelen 1,149-re szaladt vissza, veszélyesen megközelítve az 1,15-os technikai szintet, amit átszakítva még nagyobb euróerősödés indulhatna. 

A durva árfolyamhullámzást magyarázó elemzők szerint a befektetők ráébredtek, hogy a magas inflációs adat már nem tudja fokozni az amúgy is bivalyerős várakozásokat, hogy a Fed márciustól földcsuszamlás-szerűen szigorítja a monetáris politikát, viszont elgondolkodtatja a befektetőket, hogy a több évtizedes drágulási rekordok más jegybankokat is gyors kamatemelési pályára állíthat, mint a Bank of Englandet vagy akár az EKB-t. 

Ez a külkereskedelmi pozíciókat is érintő vadulás az elemzők szerint már nem ízlik az EKB-nak, arról nem is beszélve, hogy az európai kötvénypiac is mozgolódik. Az még hagyján, hogy a német 10 éves állampapír hozama a 0,3 százalékot is átszakította – három év negatív hozam után ennek sokan még örülnek is –, de például az erősen eladósodott Olaszország 10 éves hozama az egy hónappal ezelőtti 1,36 százalékról 1,92-ra emelkedve a 2 százalékot döngeti.

E háttér előtt nyilatkozott Lagarde a Németországban kormányzó Szociáldemokrata Párthoz szorosan kötődő Redaktionsnetzwerk Deutschland médiacsoportnak. Az interjú átiratát közép-európai idő szerint pontban éjfélkor közölték a piacokra nagy befolyással bíró nemzetközi hírügynökségek, a Bloomberg és a Reuters, órákkal a dollár elképesztő bakugrásai után, amelyekből az euró jött ki megerősödve. 

Ha az EKB rohanna megemelni a kamatait, az ártana a válságból kilábaló európai gazdaságnak – mondta Lagarde. A kamatemelés „nem oldana meg egyet sem a jelenlegi problémák közül – idézte a Bloomberg –, ellenkezőleg: ha most túl gyorsan cselekszünk, a gazdaságaink kilábalása számottevően gyengülhet és munkahelyek kerülnek veszélybe”. Az EKB „lépni fog, ha szükséges” – mondta Lagarde, de megismételte, amit hétfőn már elmondott, hogy „minden lépésünknek fokozatosnak kell lennie". 

Mindezekkel a jegybankelnök korrigálta azt a képet, ami az EKB múlt heti ülése után elhangzott kommentárjai alapján kialakult a piacokon: a bank ugyan nem jósol szigorítást, de a kamatemelések mégis már az idén elkezdődhetnek, hiszen a bank növekvő mértékben aggódik az infláció miatt. Látható ugyanakkor, és nem is meglepő, hogy a kamatvárakozások a kommentárok és a beérkező adatok alapján jelentős rángásokat okoznak a pénzügyi piacokon. Lagarde szavait követően az euró visszavonult a dollár ellenében, mégpedig még annál is gyengébb szintre, ahonnan a tegnapi megugrása indult.

A visszatérő dollárerősödés már nem gyakorolt különösebb hatást a forintra: a kereskedők belefáradhattak az izgalmakba, és a helyi hírfolyamban is van mit megemészteni. A złoty még nem „unt rá” az izgalomra, és a papírformának megfelelően gyengül, igaz, van honnan visszavonulnia, hiszen a forinttal együtt több hónapos rekordokat döntött az euró ellenében a héten. A jövő azonban a közgazdászok szerint azon múlik,  hogyan alakul a reálkamat – vagyis az általános kamatszint és az infláció különbsége –, és a lengyeleknél még jelentős jegybanki kamatemelések várhatók, azaz a złoty kilátásai jók.