BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elsüvített végül a forint mellett az amerikai pofon

Elképesztő bakugrásokat hajtott végre a dollár, miután januárra az elmúlt 42 év legmagasabb, 7,5 százalékos inflációs rátáját jelentették az Egyesült Államokban. Úgy tűnt, megszenvedi ezt a forint is, de gyorsan fordultak a devizapiacok.

Nehezen magyarázható bakugrásokat mutatnak a dollár árfolyam-grafikonjai a januári inflációs adat közlése utáni időszakra, és ennek köszönhetően a budapesti piaczárást követően úgy tűnik, a sokk a közép-európai devizapiacokon kisebb, mint elsőre látszott.

A dollár mozgásának azért van jelentősége a közép-európai piacokon, mert ezeken a dollár vásárlása általában a helyi deviza eladását szokta okozni, a dollár gyengülése pedig fordítva. 

Az inflációs adat elsőre dollárvásárláshoz vezetett, ami ráadásul gyengülő csatornában érte a forintot, amely éppen visszavonulóban volt az euróval szemben, miután szerdán öthónapos csúcsokra erősítette a közép-európai kamatemelési hullám 352,3 környékén. A mai hirtelen dollárerősödés egészen 355,8 közelébe lökte vissza a forintot az euró ellenében ekkor azonban valami történt.

Fotó: KAREN BLEIER

A dollár mintha a saját lendületében botlott volna meg. 

Az inflációs adat az 1,144 környékéről először még 1,138-on túlra röpítette, amit azzal magyaráztak a piacon, hogy még biztosabbá vált: a Federal Reserve márciustól gyors kamatemelésekbe kezd, hogy megfékezze az elszabadult árakat. Ekkor azonban a dollár ugyanolyan hevesen, mint amilyen az erősödése volt visszaszáguldott még az eredetinél is gyengébb szintekre, 1,15 közelébe. Ez használt a forintnak, amely a zöldhasú mozgását követve visszaerősödött a 354-es vonal mögé.

A dollár mutatványát sokan követték értetlenül. A hátraarcra John Kicklighter, a DailyFX fő stratégája szolgált magyarázattal a lenti Twitter-videóban. A befektetők szerinte hirtelen rádöbbentek, hogy a Fed-szigorításokat illetően a  várakozások már eddig is olyan bivalyerősek voltak, hogy erre már nem lehet rátenni. 

 

Egyébként ezek a várakozások az amerikai rövid- és hosszútávú hozamokat is felfelé hajtják, és már tavaly óta félve emlegetik sokan, hogy ha a görbe rövid vége a hosszú alá kerül, az recessziót szokott előrejelezni.

A Reutersnak nyilatkozó Edward Moya, az OANDA szenior piaci elemzője egy másik magyarázattal állt elő a dollár 180 fokos fordulatára: szerinte a magas inflációs adat üzenete az, hogy világszerte felszöknek a kamatok, akkor pedig a dollár relatív előnye csökken. 

A szélesebb, kiterjedt árazási nyomás globális történet. Kezdjük látni, hogy egy sor fejlett gazdaság elkezdi agresszívebben kezelni az inflációt

mondta. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.