Az ukrán állami nyomozóiroda (SBI) kedden házkutatást tartott a Naftogaz ukrán állami energiacég volt vezetőinél a 2,2 milliárd hrivnya (77 millió dollár) gáz hűtlen kezelésének gyanúja miatt indult előzetes vizsgálat részeként.

A felkeresett helyszínek között volt többek között a Naftogaz volt vezetőjének, Andrij Kobolevnek otthona is. 

,,A nyomozás folyamatban van” – közölte a minisztérium, megjegyezve, hogy a részleteket majd később hozzák nyilvánosságra.

Az ukrán parlament (Verhovna Rada) ideiglenes vizsgálóbizottságot állított fel előző héten, hogy kivizsgálják az állami adószolgálat és a vámhivatal tisztségviselőinek korrupciógyanús ügyeit, amelyek összefüggésben lehetnek az állami költségvetés bevételeinek csökkenésével, valamint az ukrán állami gázkonszernnel, a Naftogazzal kapcsolatos esetleges visszaélésekkel.

Fotó: Shutterstock

A plenáris ülésen a 266 képviselőből 226-an szavaztak a határozat mellett. A parlament ügyrendi, parlamenti etikai és adminisztrációs bizottságának vezetője, Szerhij Kalcsenko szerint bizottságának feladatai közé tartozik a Naftogaz pénzügyi-gazdasági tevékenységének, műszaki és pénzügyi állapotának, a tárgyi eszközök felhasználásának, és a földgázelosztó rendszerek állapotának felülvizsgálata.

A Naftogaz működését kitüntetett figyelem övezi Ukrajna nyugati támogatói és befektetői részéről, főleg a mostani feszült időszakban. Legutóbb tavaly kapták fel a fejüket, amikor a kormány hirtelen leváltotta a korábbi vezérigazgatót, Andrij Koboljevet, az állami vállalat veszteségességére hivatkozva.

Koboljev kedden tagadta, hogy a Naftogaz tisztségviselői bármiféle jogsértést követtek volna el a kormányzása során. Annyit írt Facebookon, hogy ,

a több mint 20 évvel ezelőtt felmerült probléma megoldása során a Naftogaz és az Ukrtransgaz (a tranzitvezeték és gáztároló létesítmények üzemeltetője) csapatát ezeknek a cégeknek az érdekei vezérelték. 

A volt vezérigazgató nem részletezte a témát.

A gázkonszern már többször is szembekerült a kormánnyal. 2021 októberében kérelmet nyújtottak be a német szabályozó hatósághoz, hogy részt vehessenek az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték minősítésében. Mivel a vezeték megkerüli Ukrajnát, Kijev orosz fegyvernek minősítette, amivel félelemben tarthatják az európai szomszédokat. Moszkva tagadja a vádakat.