Miközben az Atlanti-óceán mindkét oldalán már majdnem egy éve az inflációs félelmekkel és az általuk gerjesztett kamatemelési várakozásokkal vannak tele a hírek, a Csendes-óceánnak csak az egyik oldalán, az amerikain. A friss kínai januári adatok ezt megerősítették: náluk nemcsak hogy jóval alacsonyabb az mint az északi féltekén általában, hanem még csökken is. Inflációs szempontból Ázsia egészében is teljesen más, mint Európa és Amerika.

Fotó: Imaginechina via AFP

Januárban Kínában 0,9 százalékos éves inflációt mértek, ami jelentős csökkenés még a viszonylag alacsony decemberi 1,5-hez képest is. Az éves index annak ellenére mérséklődött, hogy januárban voltak áremelések, az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek az árak – miután decemberben 0,3 százalékkal csökkentek. Az éves termelőiár-index közben egy számjegyűvé vált: 10,3 százalékról 9,1-re mérséklődött. Az euróövezetben a januári adat még nem ismert, a decemberi mindenesetre a kínainál sokkal magasabb: 26,2 százalék volt.

A világszerte borzadállyal emlegetett energiaár-elszaladásnak Kínában nyoma sincs, legalábbis a fogyasztói inflációban. Bár a 2020-as gazdasági visszaesést követő kilábalás közepette náluk is volt energiahiány, ezen túljutottak, ami Európa gondjait csak növelte, hisz a kínai energiakereslet jelentette versennyel is szembe kellett néznie a hiánnyal küszködő piacon. Miközben Európa a Kijev–Moszkva feszültség miatt egyik fő gázszállítójával, Oroszországgal birkózik és zárva tartja a már őszre elkészült Északi Áramlat 2. vezetéket, a kínaiak arra használták fel az alkalmat, hogy a Kreml urával barátkozzanak. Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök pekingi találkozójának az lett az eredménye két hete, hogy az oroszok vállalták további évi tízmilliárd köbméter földgáz szállítását egy új vezetéken keresztül.

Fotó: AFP

Az energiadrágulás az élelmiszerárakat is felpörgeti Európában, Kínának azonban ilyen gondja nincs. Az élelmiszerek éves árindexe már harmadik hónapja negatív – januárban 3,8 százalék a decemberi 1,2 után –, a hús ára például negyedével csökkent, a friss zöldségeké pedig 4,1 százalékkal.

A kínai fogyasztóra rá is fér ez a fajta könnyebbség, a kereslet ugyanis sehogy sem akar  magához térni, többek közt a Covid–19 terjedésével szembeni zéró tolerancia politikája miatt, ami szigorú korlátozó intézkedésekkel jár. Miközben a fejlett gazdaságokban az élénkülő kereslet is hajtja az árakat – kivétel a szomszédos Japán, ahol évek óta vérszegény az infláció –, Kínában jelenleg ez nem így működik. A kiskereskedelmi forgalom novemberben  3,9, decemberben 1,7 százalékkal esett vissza éves alapon. A kínai jegybank a gazdaságot támogatandó ezért is nyesegeti a kamatokat, miközben az atlanti országokban emelik azokat, vagy erre készülnek. Mindenesetre a kínai növekedés 5-6 százalékra lassulhat idén a tavalyi 8,1-ről: ez az alacsony infláció árnyoldala.

Az alacsony árindex jelzi, hogy további jegybanki lazítás következhet, mindenesetre a növekedésben ez sem okoz érdemi javulást a kereslet megélénkülése nélkül

– írta jegyzetében Hao Zhou, a Commerzbank szenior közgazdásza. Eközben Európában az ellenkezőjéről, a jegybanki szigorításról folynak a viták. Az ingatlanárak felszökése tovább növeli a gazdasági kockázatokat, amennyiben a kamatait még mindig rekordalacsonyan tartó Európai Központi Bank késve szigorítja a monetáris politikát – figyelmeztetett a Financial Timesnak nyilatkozva Isabel Schnabel, az EKB igazgatósági tagja.

Csúcsot döntött a brit infláció

Nem kérdéses, hogy tovább emeli kamatait a Bank of England, miután a szerdán közzétett januári adatok azt mutatják, hogy három évtizedes csúcsra, 5,5 százalékra szökött fel a brit infláció. Az energia drágulása egy sor egyéb termék árába is átgyűrűzött, csökkentve az életszínvonalat, és még nincs vége: az a várakozás, hogy az infláció tovább gyorsul, és augusztusra meghaladhatja a 7 százalékot is.