Az olajárak az Oroszország ellen hozott büntetőintézkedések következtében 2014 óta nem látott csúcsra, ismét száz dollár fölé ugrottak hétfőn. Kedden összeül a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), hogy megvitassa az olajellátással kapcsolatos aggodalmakat és azt, milyen szerepet játszhatnak a tagállamok a piac stabilizálásában. 

Utóbbi magában foglalja a stratégia olajtartalékok egy részének felszabadítását is, amelyről az Egyesült Államok egyeztet a szövetségeseivel.

Fotó: Getty Images/Bloomberg

Bár a Reuters iparági forrásokból úgy értesült, hogy a felszabadítandó mennyiségről még nincs döntés, a Wall Street Journal 70 millió, a Bloomberg 60 millió hordóról tud – utóbbi szerint ennek a felét Washington dobná piacra. Összehasonlításképpen a 60 millió hordó az Egyesült Államok három napos fogyasztásának felel meg, globális szinten tehát nem jelent nagy különbséget. 

Ráadásul tavaly novemberben már felszabadítottak 50 millió hordónyit, az amerikai tartalék így mindössze 580 millió hordó, a legkevesebb 2002 óta. 

Ehhez képest Oroszország, a világ egyik legnagyobb olajtermelője napi négy-öt millió hordó nyersolajat és további két-három millió finomított olajterméket exportál elsősorban Kínába, az Európai Unióba, Dél-Koreába, Indiába és Japánba.