Miután a kanadai rendőrség végre képes volt megszüntetni a mintegy 200 oltásellenes tüntető blokádját Észak-Amerika legforgalmasabb határátkelőjénél, újraindult a forgalom az Egyesült Államok és Kanada közötti Ambassador hídon – írja a Reuters.

Vasárnap a rendőrség mintegy 20–30 tüntetőt tartóztatott le a több százmillió dolláros kárt okozó tiltakozás résztvevői közül, miután pénteken a bíróság határozata a blokád megszüntetésére szólított fel. A napi 360 millió dollárnyi áru – az amerikai–kanadai negyede – áramlását a kamionosok azért bénították meg, mert 

nehezményezték, hogy a határátlépést követően karantén vár rájuk, ha nem oltatják be magukat a koronavírus ellen.

Fotó: JEFF KOWALSKY / AFP

Ottawában a türelmét vesztő népesség vasárnap megakadályozta, hogy újabb járművek csatlakozzanak a blokádhoz, miután már harmadik hete tartanak az oltásellenes és mindenféle járványkezelési intézkedés elleni demonstrációk.

Az ország nyugati részén található Brit Columbia tartományban a saját szabadságát mindenki más fölé helyező tüntetők mintegy 200 fős csoportja vasárnap már második napja tartotta lezárva az egyik határátkelőt, amihez az amerikai oldalon is csatlakozott néhány tiltakozó.

A kereskedelmet megbénító Szabadság Konvoj nevet viselő tüntetések vasárnap már 17. napja tartottak, és időközben a koronavírus elleni intézkedések mellett többek között a karbonadó és más lépések elleni tiltakozásnak is hangot adtak, azonban a 80 százalékos oltottságú ország kevésbé érzékeny lakosai is az utcára vonultak, 

miután megelégelték az oltásellenesek sirámait. 

A kanadai kormány körében felmerült, hogy használják-e a vészhelyzeti jogosultságokat is a tiltakozások kezelésére – mondta Bill Blair vészhelyzeti készültségi miniszter a CBC News vasárnapi műsorában. Hozzátette, hogy a rendőri válasz napokig tartó hiánya elfogadhatatlan. A rendkívüli helyzet elrendeléséről szóló törvény lehetővé teszi, hogy a szövetségi kormány ideiglenesen felülbírálja a helyi hatóságokat. Eddig azonban ezzel békeidőben csak egyszer, 1970-ben élt a kormány, melyet akkor a mostani miniszterelnök apja, Pierre Trudeau vezetett.

A kanadai hatóságok szerint a tüntetéseket részben az Egyesült Államokból finanszírozták, ezért csütörtökön a tiltakozók GiveSendGo platformon létesített számláját Ontario befagyasztotta.

A kanadai akció által inspirált európai tiltakozások közül a párizsi vasárnap reggel Brüsszel felé indult, mintegy 150 autó részvételével.