Hozzákezdett az egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalon lévő, Kanada és az Egyesült Államok között található hídon, a koronavírus elleni védőoltások kötelezővé tételét ellenző tüntetők által létesített blokád felszámolásához a kanadai rendőrség, több mint 12 órával az ezt lehetővé tevő bírósági döntést követően – írja a Reuters.

Az Ambassador híd Észak-Amerika legforgalmasabb szárazföldi határátkelője, amit a tiltakozók ötödik napja tartanak lezárva szombaton, mintegy 15 kamion, autó és furgon segítségével, elzárva ezzel többek között a detroiti autógyárak ellátását.

Fotó: Geoff Robins / AFP

A windsori rendőrség Twitteren a tüntetőket jogkövető, békés viselkedésre szólította fel és az utazókat az érintett területek kerülésére kérte. A rendőrség túljutott a tüntetők járművein, miközben szombat reggelre a pénteki mintegy 200 fős tüntetői létszám is lecsökkent. Kanadában a kormányzat szigorú járványkezelési intézkedései ellenében, melyek között az oltási kötelezettség is szerepel, már harmadik hete zajlanak a tüntetések.

A Szabadság Konvoj nevet viselő tüntetést Ottawában, az ország fővárosában kezdték meg olyan kanadai kamionosok, akik ellenzik az oltás- vagy karanténkötelezettséget a határon történő átkelések kapcsán. Azóta a tüntetők három határátkelőt lezártak, köztük az Ambassador hidat, megfojtva ezzel a két ország közötti kereskedelmet. Mindez Joe Biden figyelmét is felkeltette, aki csütörtökön felszólította a kanadai kormányt a lezárás felszámolására. Úgy tűnik Kanada eleget kíván tenni a kérésnek.

Az Egyesült Államok északi szomszédjánál egyébként a lakosság közel 80 százaléka túl van az oltásokon.