David Kabua, a Marshall-szigetek 2020-ban megválasztott elnöke első hivatalos diplomáciai útjára utazott Tajpejbe, ahol találkozott Caj Jing-ven elnökkel.

Kabua az üdvözlőceremónián kijelentette, törekedni fognak arra, hogy minél szorosabb kapcsolatot ápoljanak Tajvannal – írta meg a Reuters.

Kabua tavaly még az ENSZ-ben is szót emelt a sziget mellett.

A képen Tajvan elnöke, Caj Jing-ven (balra) a Marshall-szigeteki elnökkel, David Kabuával (jobbra) látható
Fotó: SAM YEH

A Marshall-szigetek egy apró csendes-óceáni állam, amely egyike annak a 14 országnak, amely még mindig hivatalos diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Tajvannal. Ez azért fontos, mert azt jelzi, hogy Tajvant önálló országként ismeri el.

A világ nagy része nem tekinti önálló entitásnak Tajvant, aminek fő oka Peking erőteljes nyomásgyakorlása.

Kína a saját részének tartja Tajvant, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi közösség is ezen az állásponton legyen. Tajpej régóta próbál függetlenedni Pekingtől, viszont geopolitikai jelentősége miatt Kína erről hallani sem akar. A szigetet kevés ország ismeri el önálló államként, és Peking azon van, hogy a megmaradt szövetségeseit is a maga oldalára állítsa. Tavaly decemberben például Nicaragua váltott oldalt. Tajvan erre válaszul igyekszik szorosabbra fűzni viszonyát megmaradt szövetségeseivel, mivel újabb diplomáciai kapcsolatokat nem igazán tud kialakítani. A legtöbb globális szervezetnél például nem állnak szóba a tajpeji vezetéssel Kína ellenvetései miatt.

A csendes-óceáni szigetállamok közül Palau, Nauru és Tuvalu áll még Tajvan oldalán. A Salamon-szigetek és Kiribati 2019-ben pártolt át Kínához.