A norvég gazdaság végre kilábalt a koronavírus-járványból, de az ukrán háború miatt újabb negatív hatásokkal kell szembesülnie – derül ki a Norvég Statisztikai Hivatal (SSB) pénteken közzétett előrejelzéséből.

Fotó: Krister Soerboe / Bloomberg via Getty Images

Az ukrajnai háború jelentősen visszafogja európai kereskedelmi partnereink növekedési kilátásait, ami negatív hatással van a norvég gazdaságra is.

Az SSB hozzátette, hogy a norvég jegybank az idén négy alkalommal, jövőre pedig várhatóan egyszer emeli a kamatot, ami 2023 végére eléri az 1,75 százalékot. Emellett az ország olaj- és gáziparát figyelmen kívül hagyó szárazföldi gazdaság GDP-je az idén várhatóan 3,6 százalékkal növekszik, valamivel elmaradva a decemberi 4,1-es előrejelzéstől.

A becslések azon a feltételezésen alapulnak, hogy az orosz invázió néhány hónapon belül véget ér. Ha ez másképpen alakul és elhúzódik a konfliktus, a norvég gazdaságnak további kihívásokkal kell szembenéznie– mondta az ügynökség.

Az várhatóan 2,1 százalékkal emelkedik az idén, ami elmarad a korábbi 2,5-es prognózistól, míg a 2023-as előrejelzés 2 százalékkal haladja meg a korábbi 1,7-es előrejelzést.

Eközben a bérek is emelkednek, az idén valószínűleg 3,6, jövőre 3,8 százalékkal, ami ugyancsak nagyobb növekedés, mint a korábban prognosztizált 3,3, illetve 3,5 százalék.