Az ukrajnai konfliktus következtében 8-20 százalékkal emelkedhetnek az élelmiszer- és takarmányárak, ami miatt globális szinten emelkedhet az alultápláltság – figyelmeztetett pénteken az ENSZ élelmezésügyi hivatala.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) előzetes értékelése szerint nem világos, hogy Ukrajna képes lesz-e betakarítani a termést az elhúzódó konfliktus miatt, miközben az orosz élelmiszerexport jövője is bizonytalan.

Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO

Oroszország a legnagyobb, Ukrajna pedig az ötödik legnagyobb búzaexportőr a világon. 

A két ország együtt a világ árpakészletének 19 százalékát, a búzának 14 százalékát és a kukoricának 4 százalékát termeli meg, ami a globális gabonaexport több mint egyharmadát teszi ki. Emellett Oroszország egy másik, a mezőgazdaság számára elengedhetetlen termék kivitelében is világelső: a műtrágyaexportban.

A FAO úgy számol, hogy Ukrajnában az őszi gabonafélékből, a kukoricából és a napraforgóból 20-30 százalékkal kevesebbet vetnek idén, vagy nem tudják betakarítani a 2022/23-as szezonban, ráadásul az orosz exportot a nemzetközi szankciók lehetetlenítik el. 

A FAO szerint 50 ország – köztük számos fejlődő nemzet – búzakészletének legalább 30 százaléka függ Oroszországtól és Ukrajnától, ami különösen kiszolgáltatottá teszi őket, így

akár 8-13 millió fővel is nőhet az alultápláltak száma világszerte 2023-ig,ülönösképpen az ázsiai-csendes-óceáni térségben, valamint a szubszaharai Afrikában.

Fotó: JAKUB PORZYCKI / AFP

A Világélelmezési Program (WFP) szakértői is megerősítették a FAO félelmeit. 

Ukrajnában összeomlóban van az élelmiszer-ellátási lánc miután az infrastruktúra egy része megsemmisült, és sok élelmiszerbolt és raktár üresen áll - kongatta meg a vészharangot Jakob Kern, a WFP vészhelyzeti koordinátora

Aggodalmának adott hangot a „bekerített városokban” – mint például Mariupolban – kialakult helyzettel kapcsolatban is, mondván, hogy kifogyóban vannak az élelmiszer- és vízkészletek, az utánpótlás pedig nem tud bejutni a városokba.

A fegyveres konfliktus tovább emelte az élelmiszerárakat, amelyek a már háboró kirobbanása előtt a rekord magasan álltak - mondta Kern, aki szerint a humanitárius szervezet is Ukrajnától vásárolta a búzakészletének csaknem felét, így idén már havi 71 millió dollárral kerül többe a szükséges élelmiszer megevásárlésa az és az ukrajnai válság miatt, ami 4 millió ember élelmiszer-ellátását fedezné.