Bár a bankfelügyelet a héten bejelentette, hogy Kína nem csatlakozik az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedésekhez, a források szerint egyes pénzintézetei leállították a dollárban denominált akkreditívek kibocsátását orosz árucikkek vásárlására. A másodlagos szankciók elkerülése érdekében több vezető kínai bank vizsgálja az alternatív fizetési rendszerek használatát és annak a lehetőségét, hogy orosz ügyleteik egy részét átadják olyan kisebb hazai pénzintézeteknek, amelyeknek nincs jelentős külföldi jelenlétük – értesült több megbízható forrásból a Reuters. 

Alternatív megoldás lehet például a saját kínai bankközi fizetési rendszerük (CIPS),

amelyet a jüan alapú utalásokra és nemzetközi kifizetések lebonyolítására hoztak létre, és amellyel orosz pénzintézetek is kapcsolatban állnak. Ez a rendszer azonban nem elég likvid, kevés külföldi bank kapcsolódott hozzá, vagyis még messze nem olyan elterjedt, mint a SWIFT, amelyből hét orosz bankot kitiltottak.

Fotó: Marc Fernandes / AFP

Kína Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere, hozzájuk ment 2020-ban az orosz nyersolaj-kivitel harmada, és az áruk legszélesebb körével látja el Moszkvát a feldolgozóipari termékektől a mobiltelefonokon és számítógépeken át a ruházatig és játékokig. 

Elemzők szerint azonban a négy legnagyobb, állami tulajdonú kínai bank oroszországi kitettsége korlátozott.

Az egyik legaktívabb kínai bank Oroszországban az Ipari és Kereskedelmi Bank, (ICBC), amely jüanelszámolási szolgáltatásokat nyújt ott, de a helyi üzletága a teljes eszközállománynak kevesebb mint egy százalékát tette ki 2021. június végén a féléves jelentés szerint.

Források szerint a szankciók miatt több orosz vállalat is igyekszik számlát nyitni kínai bankokban, hogy jüanelszámolással kereskedhessenek, de a kínai pénzügyi szektor nagyon óvatos.

Vezető amerikai tisztségviselők szerint egyelőre nincs jele annak, hogy Peking segítene megkerülni Moszkvának a szankciókat,

mert az ártana az ország jó hírének, és károkat okozna a nyugati cégekkel fenntartott kapcsolataikban. Sőt, olyanok is voltak, amelyek azonnal léptek, a négy legnagyobb egyike, a Bank of China szingapúri részlege például azonnal leállította az orosz olajjal és vállalatokkal kapcsolatos ügyletek finanszírozását a büntetőintézkedések hatására.