Több londoni aukciósház is úgy döntött, hogy beleáll az Oroszországgal szembeni szankciós trendbe, és kiveszi a kínálatából az orosz alkotók műveit – írta meg a CNN Style. A Christie’s, a Sotheby’s és a Bonhams bejelentette, hogy lemondják a júniusi orosz művészetek hetét a háború miatt. Ezek a börzék minden júniusban és novemberben szentelnek egy-egy hetet kifejezetten az orosz művészvilágnak.

Fotó: Kirsty O'Connor / Getty Images

A Sotheby’s főként az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók melletti kiállással magyarázta a döntést.

Komolyan vesszük a jelenlegi szankciókat, és figyelemmel kísérjük a helyzet további alakulását.

A Christie’s hasonlóan nyilatkozott az ügyről, illetve azt is hozzátette, hogy a háború túl sok bizonytalanságot és kockázatot rejt, amiket mindenképpen mérlegelni kell, mielőtt folytatnák a munkát az orosz alkotókkal.

Bár a jelenlegi értékesítési piacunk Oroszországban viszonylag kicsi, de reagálnunk kell az ügyfeleink igényeire és a rajtunk kívül álló geopolitikai helyzetre. Fokozott átvilágításnak vetjük alá a politikailag kiszolgáltatott művészeket.

A Bonhams nem kommentálta a döntést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy az országával szemben hozott, egyre bővülő szankciós kör már nem az állammal szembeni fellépésről szól, hanem az orosz emberek és a kultúra elleni boszorkányüldözésről. Az elnök úgy fogalmazott, hogy

„A Nyugat kimutatta a foga fehérét.”

Fotó: Yui Mok / Getty Images

A Reuters körbekérdezett a művészeti befektetők és tanácsadók között azzal kapcsolatban, hogy a háború mennyire rázhatja meg a globális művészvilágot, de a visszajelzések alapján nem kell összeomlástól tartani. Az orosz vásárlók a 2008-as gazdasági válságot követően zömével eltűntek erről a piacról, és azóta is csak kis számban tértek vissza. A Sotheby’s és a Christie’s elmondta, hogy az orosz alkotásokból származó forgalmuk kevesebb mint 50 millió dollár volt 2021-ben. Ez a teljes éves forgalmuk 1 százalékát sem éri el.

A gyűjtőknek viszont érdemes nagyon óvatosnak lenniük

Miközben az aukciósházakat minimálisan érinti, hogy le kell akasztaniuk a falakról az orosz alkotásokat, a gyűjtői világ sokkal érzékenyebben reagál a háborús szankciókra. Beszámolók szerint a vásárlók kezdenek paranoiássá válni, minden tranzakciót hosszas mérlegelés előz meg. Már nemcsak attól félnek, hogy olyan eladótól vásárolnak, aki rajta van a nyugati szankciós listákon, hanem azt is vizsgálják, hogy a lehetséges eladó a jövőben rákerülhet-e ezekre a listákra.