Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán általános irányvonalakat határozott meg az Oroszországnak nyújtott kínai támogatás azon típusairól, amelyek az Egyesült Államok válaszlépését indokolnák, miután a múlt héten Pekinget a lehetséges súlyos következményekre figyelmeztette.

Az Air Force One fedélzetén, útban Brüsszel felé – ahol Joe Biden elnök a és az Európai Tanács csúcstalálkozóin vesz részt – Sullivan újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az Egyesült Államok alaposan meg fogja vizsgálni, hogy Kína segíti-e az orosz euró- és dollárkötvények kamatainak kifizetését, vagy próbálja-e ellensúlyozni az Oroszország ukrajnai inváziója óta elfogadott szankciókat.

Fotó: Shutterstock

Sullivan felsorolta azokat az eseteket, amelyekben az Egyesült Államok kénytelen lenne reagálni. Az Egyesült Államok azokra a vállalatokra figyel, amelyek „megpróbálják pótolni az általunk bevezetett exportkorlátozások okozta hiányt, és szankciók által érintett árukat szállítanak Oroszországba” – mondta Sullivan. Ha kínai vagy más vállalatok úgy döntenek, hogy visszatöltik a keletkezett hiányt, az Egyesült Államoknak megvannak eszközei arra, hogy ezt megakadályozza – tette hozzá.

Sullivan elmondta, hogy csütörtökön a G7 vezetői is megállapodást köthetnek a szankciók végrehajtásának összehangolásáról, és tervezik egy nyilatkozat kiadását.

Miután Biden pénteken figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy ne nyújtson anyagi támogatást Oroszországnak az Ukrajna elleni háborújában, Sullivan azt mondta, hogy az Egyesült Államok még nem talált bizonyítékot arra, hogy Peking segítséget küldött volna Moszkvának.