A Goldman Sachs elemzése szerint 3,4 százalékponttal csökkentené Németország gazdasági növekedését, ha a gázvezetékeken nem érkezik több gáz Európába Oroszországból az idén - jelentette a CNBC. Tekintve, hogy az Európai Bizottság 3,6 százalékos növekedést jósolt Európa legnagyobb gazdasága számára 2022-re, egy ilyen súlyos orosz lépés erre az évre gúzsba kötné az óriást.   

"Cserébe" az eurózóna 1,3 százalékponttal magasabb inflációt kapna az idén, amelynek hatásai jó eséllyel a fogyasztói kosár más termékeinek az árába is átgyűrűznének.

Ebben a legrosszabb verzióban Olaszország GDP-növekedése 2,6, a teljes eurózónáé pedig 2,2 százalékponttal csökkenne. Ha csak az Ukrajnán áthaladó szállítás áll le, az kisebb hatással bírna.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az orosz-ukrán konfliktusnak még a legjobb esetben is meglesz az ára: ha már nem lesz idén további fennakadás a szállításokban, még az is 0,6 százalékponttal szűkül az eurózóna és 0,9 százalékponttal Németország növekedése - becsülte az amerikai bank, amely egyébként csütörtökön jelentette be, hogy beszünteti oroszországi tevékenységét, miközben folytatódik a nyugati cégek exodusa.

Figyelmen kívül hagyni a függőséget az orosz olajtól és gáztól tehát rendkívül nagy gazdasági fájdalmat okozhatna sok európai országnak, nem véletlen, hogy az Európai Tanács pénteken véget ért csúcstalálkozóján nem született olyan döntés, hogy az unió csatlakozzon a Washington által Oroszországra kirótt energiaembargóhoz, bár egy sor újabb szankciót vetettek ki Moszkvára.

A háborút és a szankciókat természetesen az orosz gazdaság is keményen megsínyli. A Capital Economics mai jegyzete szerint az orosz 12 százalékkal zuhanhat az idén - írta Liam Peach feltörekvő piaci közgazdász. A közép-európai országok sem maradnak ki, előrejelzéseit a régió országainak növekedésére 1-1,2 százalékponttal csökkentette 2022-re és 2023-ra az elemző.

EU-csúcs: Az unió 2027-ig megszünteti orosz energiafüggőségét, de most nem bojkottálja a behozatalt

A bizottság RePowerEU elnevezésű energiastratégiája szerint a blokk már idén kiválthatná a Moszkvától származó gázimport közel kétharmadát.