A gazdag oroszok isztambuli és dubaji ingatlanokba fektetik a pénzüket. Ezzel mentik a vagyonukat a nyugati szankciók elől. A Reuters azt írja, hogy vannak, akik új otthont keresnek, de olyanok is, akik befektetési szándékkal vásárolják az ingatlanokat.

Több ingatlancég is arról számolt be, hogy ömlik az orosz pénz Törökország és az Egyesült Arab Emírségek ingatlanpiacába.

Naponta hét-nyolc egységet adunk el oroszoknak

– ezt az isztambuli Golden Sign ingatlantársaság egyik alapítója mondta el.

Készpénzben vásárolnak és bankszámlákat nyitnak az országban, illetve aranyat is hoznak

– tette hozzá Gul Gul.

Fotó: OZAN KOSE / AFP

A dubaji Modern Living ingatlancég vezetője arról számolt be, hogy a városban megtízszereződött az orosz érdeklődés a piacon. Thiago Caldas hozzátette, hogy több oroszul beszélő üzletkötőt is fel kellett vennie, hogy meg tudjanak felelni a megnövekedett keresletnek.

A két ország azért lehet az orosz emberek célpontja, mert mind a kettő viszonylag jó viszonyt ápol Moszkvával és továbbra is fenntartják a közvetlen járataikat. Ennek ellenére Törökország és az Egyesült Arab Emírségek is bírálta az Ukrjana ellen indított háborút.

Gul a Reutersnek arról beszélt, hogy az orosz vásárlók gazdagok ugyan, de nem oligarchák.

Megtalálják a módját, hogy kimentsék a pénzüket Oroszországból. Vannak olyan ügyfelek, akik három, vagy akár öt lakást is vásárolnak

– mondta el az ingatlantársaság társalapítója.

A Reuters felhívta rá a figyelmet, hogy azért is lehet kiváló célpont Törökország vagy az Emírségek az oroszok számára, mivel mind a két ország ösztönzőkkel csábítja az ingatlan vásárlókat.

Azok a vevők, akik legalább 250 ezer dollár értékben vásárolnak lakást Törökországban és azt utána 3 évig meg is tartják török útlevelet kapnak.

Dubaj esetében hasonló a helyzet, ott már egy 205 ezer dolláros vásárlás után is jár egy 3 éves tartózkodási vízum az országban.