Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei bénító szankciókat vezettek be Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt. 

A Fox Business szakértőket kérdezett, arról, hogy:

Milyen hatással lesznek ezek az orosz gazdaságra? Megfékezik-e Putyint? 

Fotó: NurPhoto / AFP

A  szankciók az orosz bankokat, oligarchákat és Vlagyimir Putyin elnököt célozták meg, súlyos csapásokat mérve az orosz gazdaságra. A rubel értéke zuhanórepülésbe kezdett, miközben több tucat multinacionális vállalat megszüntette vagy drasztikusan csökkentette oroszországi tevékenységét.

Számos jelentés a szankciókat példátlan mértékűnek és súlyosságúnak minősítette, egyes szakértők azonban máshogy vélekednek, és a korábbi, a Krím 2014-es annektálása miatt kivetett szankciók eredménytelenségére hivatkoznak.

Vajon ezúttal működnek-e az intézkedések? Röviden: ez attól függ, hogy mi a szándékolt eredmény. A Fox Businessnek nyilatkozó szakértők egyöntetűen úgy vélték, hogy a szankciók kevéssé fognak hozzájárulni az ukrajnai vérontás megfékezéséhez.

Gideon Rose, a Council on Foreign Relations amerikai külpolitikai szakértője a Fox Businessnek elmondta, a politikai döntéshozók a szankciókat gyakran arra használják, hogy állást foglaljanak valamiben anélkül, hogy kockázatosabb lépéseket tennének (például amerikai csapatokat küldenének veszélybe). Azonban Rose is elismerte az Oroszország elleni jelenlegi szankciók különleges körülményeit, a nemzetközi közösség rendkívüli szolidaritását.

Ugyanakkor azt jósolta, hogy ezek az intézkedések nem fogják teljesen szétzúzni az orosz gazdaságot, mert Oroszországnak hatalmas energiatartalékai vannak, amelyekre a világnak még mindig szüksége van.

„Meg fogják találni az utat a piacokra, valószínűleg némileg illegálisan, vagy másfajta hálózatokon keresztül, Kínán, Indián vagy a Közel-Keleten keresztül” – mondta.

Az orosz pénz vissza fog kerülni a világba, de az oroszok olyan típusú elszigeteltséggel és gazdasági háborúval fognak szembenézni, amilyennel nagyhatalom békeidőben még soha nem találkozott

– tette hozzá.

Pete Marocco, aki korábban az amerikai külügyminisztérium afrikai ügyekért felelős helyettes államtitkára volt, a Fox Businessnek azt mondta, a szankciók „közel sem elégségesek”, mert nem célozzák meg a közvetítő szerepet vállaló feleket, akiket a szankciók kijátszására használnak.

Ha a bankokat és Oroszországot szankcionáljuk, akkor az összes bankot szankcionálni kell. Ha a közvetítőket akarjuk szankcionálni, akkor minden közvetítőt szankcionálni kell

 – vélekedett Marocco.

Rebekah Koffler, egy volt amerikai hírszerző tiszt, aki a Szovjetunióban nőtt fel, a Fox Businessnek úgy nyilatkozott, hogy a szankciók nem fogják megfékezni Putyin ambícióit, és téved, aki azt hiszi, „hogy feladja azt a tervet, amit 20 éve sző.”