Napok alatt átrendezte a kárpátaljai ingatlanpiacot a hatalmas menekülthullámot elindító ukrajnai háború - írta a Kárpáti Igaz Szó -, amely Kelet-Ukrajnában kezdődött és mostanra átterjedt a szomszédos Ivano-Frankivszk megyére is.

A menekültek - akik több tízezren érkeztek már a legnyugatibb ukrajnai megyébe - általában szociális ellátóhelyeken kapnak szállást, de van egy módos réteg, akik megengedhetik maguknak, hogy ezt maguk oldják  meg. A nagyobb városokban, például Ungváron már legalább havi ezer dollár (347 ezer forint) az albérlet, de tulajdonképp már ennyiért sem lehet találni. Már falun is elfogytak a kiadó házak, sőt a szobák is, szintén nagyon drágán.

Fotó: Shutterstock

Az ingatlanárak ugyanakkor 20 százalékkal megemelkedtek a háború hatására és a kiszo.net szerint szakemberek azt állítják: ez csak a kezdet, mert a helyzetet kihasználva befektetési célú ingatlanvásárlási hullám indult Kárpátalján.

Viktor Mikita katonai kormányzó csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, ahol elítélte a nyerészkedőket, ellenőrzéseket és büntetéseket helyezve kilátásba. Önkormányzatok arra figyelmeztettek, hogy Kárpátalja lassan megtelik, és azt ajánlották, hogy az újonnan érkező menekülők inkább Ivano-Frankivszk, Voliny, Ternopil, Csernyivci megyéket válasszák állomásul.  Csakhogy időközben a háború terjed, Ivano-Frankivszkba már meg is érkezett. 

Kárpátaljánál csak a szomszéd Lemberg régióban súlyosabb a helyzet, ahol két napot kell  várni az utcán még arra is, hogy valaki bejusson a vasútállomásra és végül felszállhasson egy Lengyelországba tartó vonatra - írta a portál. 

A háborús zűrzavar sajnos a szélhámosokat is vonzza, a határ innenső oldalán is, előfordul, hogy az adományszállítókat is becsapják. Facebook bejegyzésében Farkas István figyelmeztet rá, hogy ellenőrizzük, egy-egy elosztó központból valóban menekültekhez jutnak-e az adományok.