Az állam- és kormányfői beleegyeztek a gáz, a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a hidrogén közös vásárlásába, annak érdekében, hogy lenyomják a fogyasztói árakat – jelentette be az Európai Bizottság elnöke a kétnapos csúcstalálkozót követően. Ursula von der Leyen az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel közösen tartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy az energiahordozók közös vásárlásával 

az EU ki fogja használni kollektív alkuerejét 

ahelyett, hogy a tagállamok túllicitálnák egymást, és azáltal megemelnék az árakat. 

Fotó: Olivier Matthys

A tagországok vezetői támogatták a Bizottságnak azt a tervét is, amelyek kötelező gáztartalék létrehozását írják elő a tagállamoknak a jövő téli energiaellátás biztosítása és a növekvő költségek kezelése érdekében.
Emmanuel Macron, a soros elnökséget betöltő Franciaország államfője hangsúlyozta, hogy 

most először adták meg ezt a lehetőséget a Bizottságnak, mert a közös beszerzés a legjobb eszköz arra, hogy csökkentsék a gázárakat.

Fotó: Olivier Hoslet

Külön brüsszeli sajtótájékoztatóján a Reuters tudósítása szerint arról is beszélt, hogy javítani kell a villamos energia árának és a gáz árának szétválasztását. Ez utóbbit emelte ki Mario Draghi olasz miniszterelnök is, aki szerint a Bizottság májusban bemutatásra kerülő energiaügyi tervei között szerepelhet „a villamos energia árának a gáz árától való függetlenítésének lehetősége”.

Az állam- és kormányfők tisztában vannak vele, hogy minden ország helyzete némileg különböző, ezért például Spanyolország és Portugália „különleges bánásmódban” részesül, ismerte el a Bizottság elnöke. 

Az Ibériai-félszigeten „nagyon kevés a rendszer-összeköttetés” és „nagy a megújuló energiaforrások aránya”, hangsúlyozta. Ezért ez a két ország az uniós vezetők által Brüsszelben elfogadott megállapodásának részeként átmeneti intézkedéseket vezethet be az energia árának csökkentésére. Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerint azonban ez az intézkedés nem fogja torzítani az európai piaci árakat.

Ami Lengyelországot illeti, Mateusz Morawiecki miniszterelnök a csúcs után bejelentette, hogy a jövő hét elején beterjesztenek egy tervet arról, hogyan szabadulhatnak meg gyorsan az orosz szénhidrogénektől. Ezt kell tenniük sürgősen más tagállamoknak, így Németországnak is – tette hozzá.

Pánikolnak az oroszok a gyors uniós leválás miatt

Az EU gázmegállapodást kötött az Egyesült Államokkal, hogy csökkentse az Oroszországtól való függőségét, és egy közös energiabiztonsági munkacsoport hoz létre a folyamat felgyorsítására. Közben Németország ígéretet tett, hogy év végéig megszünteti az orosz olaj- és szénimportot, és 2024-re a gázimportját is leállítja, az egységes uniós embargót viszont nem támogatja.