A Gazprom arra kérte az indiai GAIL gázszállító társaságot, hogy dollár helyett euróban fizessen az importált gázért – a hír egyelőre nem hivatalos. A Reuters két forrásra hivatkozva pénteken megemlíti, újabb jele látható annak, hogy az orosz energiaóriás határozottan igyekszik elszakadni az amerikai valutától. Indiában a GAIL felel a földgáz importjáért és elosztásáért, s üzemelteti az ország legnagyobb vezetékhálózatát.  

Állítólag már a múlt héten levelet kaptak a Gazpromtól, hogy a megvásárolt mennyiségért euróban fizessenek (hogy mikortól, az nem derül ki). A GAIL-nak van ekkora mennyiségben eurólikviditása, mivel európai vevői ebben a pénznemben fizetnek neki, a szankciók pedig nem érintik az indiai vállalatot, mert a beszerzést az oroszok szingapúri kereskedőcégén keresztül bonyolítják le, vele évi 2,5 millió tonna cseppfolyósított földgázra kötöttek hosszú távú megállapodást.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Vlagyimir Putyin elnök szerdán közölte, hogy Oroszország a jövő szerdától a „barátságtalan" országoktól rubelben követeli a gázért való fizetséget. India tartózkodott Oroszország elítélésétől, bár felszólított az ukrajnai erőszak befejezésére, de nem állította le az olaj- és gázbehozatalát. Sőt, nagy erőkkel vásárolja az orosz kőolajat, mivel az sokkal olcsóbb például a brent típusnál, az árkülönbözet egyébként a Molnak is jelentős pluszprofitot hozhat.