A venezuelai állami energetikai vállalat, a PDVSA tárgyalásokat folytat több olajszállító tartályhajó megvásárlásáról és lízingeléséről az esetleges bővítését remélve, ami annak a jele, hogy 

az ország a kőolajszektorával szembeni amerikai szankciók enyhítésére számít 

– közölte nem hivatalos forrásokra hivatkozva a Reuters.

Oroszország ukrajnai inváziója, majd a nyugati szankciók miatt világszerte próbálnak új olajkészleteket bevonni a kereskedelembe, különösen a Venezuela által termelt nehézolajhoz fűznek sokan nagy reményeket. Venezuela a világ legnagyobb kőolajtartalékkal rendelkező országa, ugyanakkor kitermelésre alkalmas infrastruktúrája – egyrészt az ellene hozott amerikai szankciók, másrészt Hugo Chávez, majd Nicolas Maduro elnökök unortodox vállalatirányítási elképzeléseinek következtében – erősen leromlott

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az amerikai és venezuelai tisztviselők magas szintű márciusi caracasi találkozója azonban megnyitotta az utat a PDVSA ellen 2019-ben bevezetett büntetőintézkedések feloldásával kapcsolatos tárgyalások előtt, amelyeket Donald Trump volt amerikai elnök Maduro megbuktatására irányuló „maximális nyomásgyakorlás” érdekében 2020-ban tovább szigorított.

A Trump-kormányzat 2020-as szankciói a PDVSA-val közös termelésben részt vevő legtöbb külföldi energetikai cégre kiterjedtek, olyan olajtársaságokat is érintve, mint a Chevron, az Eni és a Repsol.

A PDVSA tengerészeti részlegének, a PDV Marinának, valamint a vállalat kereskedelmi és ellátási részlegének vezetői nemrégiben találkoztak több, tartályhajókat kínáló cég képviselőjével. A névtelenség megőrzése mellett nyilatkozó források szerint valamennyien hajlandók voltak venezuelai nyersolajat vagy finomított termékeket elfogadni a hajókért cserébe. 

A PDVSA tartályhajóflottája túl kicsi a hazai finomítás vagy az exportcélú olajtermelés növeléséhez

– mondta az egyik forrás a Reutersnek.

A PDVSA nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Ellenséghez fordul Biden az ellenség ellen, írja az amerikai lap

Az amerikaiak többsége egyelőre egyetért Joe Biden Oroszország-politikájával, csakhogy az elnök olyan rossz választásokba kényszerült, amelyek visszaüthetnek, és máris fanyalgást okoznak saját táborán belül.