Az amerikaiak 50 százaléka helyesli Joe Biden elnök Oroszország-politikáját a Wall Street Journal felmérése szerint, és csak 44 százalék nem, az energiaembargóval azonban aknára futhat a novemberi időszakos választások előtt - írta az amerikai konzervatív gazdasági lap. 

Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Az embargó az orosz olajra csökkenti a világ olajkínálatát, emiatt pedig a már amúgy is négy évtizedes csúcsra emelkedett inflációval szembesülő amerikai háztartásoknak várhatóan még az üzemanyagárak további emelkedésével is meg kell küzdeniük - írta a WSJ. A Federal Reserve szerdán várhatóan kamatemelési sorozatba fog, és ha az inflációs nyomás még magasabb, a közgazdászok szerint erőteljes szigorításra kényszerülhet, ami visszafogja az amerikai gazdaságot.

Az embargó egy ellentmondásba is belekényszeríti az amerikai adminisztrációt, amely miatt demokrata párti támogatói máris felvonták a szemöldöküket. A kieső olajkínálatot valahonnan pótolni kell, és Washington ennek érdekében a Nicolás Maduro kormányozta Venezuelához és Szaúd-Arábiához fordul, ami azt jelenti, hogy az autoriter Oroszországgal szemben másik autoriter rezsimektől várja a segítséget. 

 Nicolás Maduro rák a féltekénken, és nem szabadna új életet lehelnünk a kínzásra és gyilkosságokra alapult uralkodásába

- idézte a lap a demokrata Robert Menendezt, a szenátus külügyi bizottságának elnökét.

Venezuela egyébként a héten szabadon engedett két foglyul tartott amerikait, csak napokkal azután, hogy Maduro amerikai hivatalnokokkal találkozott, akik azt fontolgatják, hogy az ukrajnai helyzet miatt véget kellene vetni a Caracasra kivetett olajszankcióknak - emlékeztetett a WSJ.

Az embargó miatt növekszik a nyomás, hogy az Egyesült Államok növelje a beruházásokat a fosszilis energia hazai termelésébe, ami szintén frusztráló lehet az ígért zöld fordulatot támogató amerikai baloldaliak számára. 

Fotó: Iliya Pitalev / Europress/AFP

A felmérés szerint mindezek ellenére az amerikaiak 79 százaléka támogatta, hogy tiltsák be az orosz olajeladásokat Amerikába, miközben mindössze tizedük örülne, ha amerikai csapatokat küldenének az oroszok ellen.

Szó szerint a legnagyobb európai egységet lehet felmutatni egy autokratával szemben Hitler óta - védte meg a döntést Chris Coons demokrata szenátor, Biden támogatója.

Ezt az egységet az vezetői is többször hangsúlyozták a háború kitörése óta eltelt több, mint két hétben. E heti csúcstalálkozójukon azonban nem csatlakoztak Washington energiaembargójához. 

Aggasztó a halálbüntetés alkalmazásának növekvő tendenciája Szaúd-Arábiában - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap arra reagálva, hogy szombaton 81 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában, ami - mint írta - 2019 óta a legjelentősebb tömeges halálbüntetés-végrehajtás az országban - írta az MTI.

Biden azzal támadta elődjét, Donald Trumpot - emlékeztet a WSJ -, hogy az diktátorokat dédelget, és azt ígérte, elnöksége sarokpontja az lesz, hogy a demokratikus országokat felsorakoztatja az autoriter rezsimek ellen.