Számos népszerű kínai techcég részvénye zuhanásba kezdett, miután az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet  (US SEC) csütörtökön megnevezett öt vállalatot, amelyeket kivezethetnek az amerikai tőzsdei kereskedésből, mivel nem tesznek eleget a jelentési kötelezettségeiknek.

Az említett vállalatok a Yum China Holdings, egy amerikai Fortune 500 gyorséttermi vállalat, ami többek között a KFC-t is üzemelteti, az ACM Research (ACMR) félvezető gyártó, a BeiGene (BGNE) biotechnológiai cégcsoport, amely a rák kezelésére szolgáló gyógyszerek fejlesztésére specializálódott, valamint a Zai Lab (ZLAB) és a Hutchmed gyógyszeripari vállalatok.

Fotó: Shutterstock

A nagy technológiai vállalatok részvények is estek,

mert a befektetők attól tartanak, hogy további cégek is felkerülhetnek az amerikai hatóság listájára. Az Alibaba (BABA) például több mint 5 százalékot esett pénteken a hongkongi tőzsdén, az Egyesült Államokban jegyzett részvénye pedig 7,9 százalékos mínusszal zárt csütörtökön. A JD.com (JD) 11 százalékot zuhant Hongkongban, miután 16 százalékkal alacsonyabban zárt a Wall Street-en. A Baidu (BIDU) az Alibabához hasonlóan közel 5 százalékot esett az Egyesült Államokban tapasztalt 6,3 százalékos visszaesést követően. Más, kettős tőzsdén jegyzett cégek is meredeken csökkentek mind az Egyesült Államokban, mind Hongkongban.

A kínai vállalatok komoly szabályozási nyomással szembesülnek otthon és az Egyesült Államokban egyaránt. A héten a SEC eddig öt kínai vállalatnál helyezte kilátásba a kirúgásukat, amiért nem tartják be a Holding Foreign Companies Accountability Act (HFCAA) előírásait. A törvény felhatalmazza a SEC-et, hogy kivezesse a tőzsdéről a cégeket, ha három egymást követő évben nem engedik meg az amerikai felügyelőknek, hogy ellenőrizzék pénzügyeiket. Az említett öt vállalat azonban nincsen egyedül,

összesen 270 kínai céget fenyegeti a veszély, hogy kivezethetik őket a New York-i tőzsdéről vagy a Nasdaq-ról.

Pénteken a Kínai Értékpapír-felügyeleti Bizottság reagált az Egyesült Államok lépésére, és kijelentette, hogy bízik benne, hogy meg tudnak egyezni az amerikai partnereikkel. A kínai pénzügyminisztérium és az amerikai állami társaságok számviteli felügyeleti testülete közötti tárgyalások „pozitív előrehaladást értek el” a kínai kormányhivatal (CSRC) közleménye szerint.