Az ukrán konfliktus hatására emelkedő energiaárak miatt meghosszabbítaná a lakossági gázárak államilag elrendelt korlátozását a francia elnök. Az egyelőre júniusig érvényes, de Emmanuel Macron egy hétfői kampányrendezvényen azt mondta, hogy szükség lehet a fenntartására egészen az év végéig.

Az államfő szerint a következő tél „még keményebb” lesz Európában, ha Oroszország úgy dönt, hogy a szankciókra válaszul elzárja a gázcsapokat, és nem biztosítja az ellátását. A Reuters ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Macron nem tett említést olyan újabb nyugati büntetőintézkedésekről, amelyek az orosz gázt is érintenék. Ezt több nyugati kormány – köztük a brit – is felvetette, de mások, elsősorban Németország elutasítja. 

Fotó: AFP

Olaf Scholz kancellár legutóbb hétfőn ismételte meg, hogy az orosz nélkül Európa képtelen biztosítani az energiaellátást. Ugyanezt erősítette meg a pénzügyminisztere, Christian Lindner is, aki a Reuters tudósítása szerint azt mondta, hogy nem tűnik tanácsosnak az orosz energiaimport betiltása, bár a későbbiekben nem kizárható egy ilyen lépés.

Alkeszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint az olaj ára hordónként akár háromszáz dollár fölé is emelkedhet, ha az Egyesült Államok és az EU megtiltja az importot.

Az Egyesült Államok azonban ennek ellenére fontolgatja, hogy egyedül, a szövetségesei nélkül is megteszi ezt a lépést, és megtiltja az orosz olaj behozatalát.

A Reuters értesülése szerint a döntés még nem született meg, de a kérdésben a Kongresszus is támogatja Joe Biden elnököt.