Az amerikai napilap vezető amerikai kormányzati tisztségviselőkre és egy európai tisztségviselőre hivatkozva azt írta: a kínai vezetésnek közvetlen ismeretei voltak Oroszország háborús tervéről vagy szándékáról, már jóval azelőtt, hogy Ukrajna orosz katonai megszállása megkezdődött.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 4-én Pekingben, a téli olimpiai játékok megnyitó ünnepsége előtt találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A The New York Times kiemelte: Moszkva és Peking akkor ötezer szóból álló nyilatkozatot tett közzé, amelyben a felek kijelentették, hogy az orosz-kínai partneri kapcsolatnak "nincsenek határai." Elítélték a bővítését, és bejelentették, hogy új globális rendet hoznak létre valódi "demokráciával."

A kínai és orosz tisztségviselők közötti információ-cseréről szóló hírszerzési jelentést titkosították. 

Putyin Washingtonnak és Brüsszelnek is üzent Pekingből

Az orosz gázszállítások növeléséről és a dolláralapú elszámolás visszafogásáról is egyeztetett Vlagyimir Putyin elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping Pekingben.

 

A The New York Times idézte a jelentést ismerő egyik hírszerzési tisztségviselőt, aki szerint a titkosszolgálati beszámolóból nem következett feltétlenül, hogy az Ukrajna megtámadásáról szóló beszélgetés Hszi kínai és Putyin orosz elnök között zajlott le. A jelentést ismerő más hírszerző munkatársak nem kívántak további részleteket elárulni az amerikai lapnak. A jelentésről beszámoló tisztségviselők a nevük elhallgatását kérték az anyag minősített titkosított jellege miatt.

Az orosz gázszállítások növeléséről és a dolláralapú elszámolás visszafogásáról is egyeztetett Vlagyimir Putyin elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping Pekingben február elején. Az orosz elnök Washingtonnak és Brüsszelnek is üzent a kínai fővárosból.
Fotó: Alekszej Druzsinyin

A Hszi és Putyin elnök közötti szoros kapcsolat miatt az elnöki csúcstalálkozó körüli időszakban a vezető kínai tisztségviselők vélhetően tájékoztatták Hszi elnököt bármilyen fontos, a kínai és az orosz hírszerzési szervezetek közötti információcseréről – erősítették meg elemzők az amerikai napilapnak.

Az újság szerdai e-mailes megkeresésére, miszerint kínai tisztségviselők valóban kérték-e orosz tisztségviselőktől, hogy Ukrajna orosz megszállásával várják meg a pekingi téli olimpia végét, Liu Peng-ju, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője azt válaszolta: 

ez az állítás minden alapot nélkülöző merő spekuláció, amelynek célja, hogy Kínára hárítsa a felelősséget, és rossz színben tüntesse fel Pekinget.

A téli olimpiai játékok záróünnepségét február 20-án tartották. Putyin orosz elnök másnap újabb orosz csapatokat vezényelt a felkelők által uralt kelet-ukrajnai területre, majd február 24-én megindította a támadást Ukrajna ellen.

Kína szerint a Nyugat járhat rosszabbul a szankciókkal

A Hszi Csin-ping elnöknek is tanácsokat kínai kutatóintézet elemzése szerint Oroszország képes átvészelni a szankciókat, míg az Egyesült Államoknak és európai szövetségeseinek komoly károkat okoz majd Ukrajna támogatása.