Az olajárak 7 százalékkal emelkedtek kedden, mivel a nyersolajkészletek felszabadításáról szóló globális megállapodás nem csillapította az Oroszország ukrajnai inváziója miatti ellátási zavaroktól való félelmeket, sőt inkább a növekvő zavarokkal kapcsolatos aggodalmakat fokozta.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tagjai, köztük az Egyesült Államok és Japán, megállapodtak abban, hogy 60 millió hordó nyersolajat szabadítanak fel tartalékaikból, 

hogy megpróbálják megfékezni az árak hirtelen emelkedését, amely a főbb referenciaértékeket hordónként 100 dollár fölé nyomta – írja a Reuters.

A tartalékok felszabadításáról szóló hír – amely kevesebb mint egynapi világpiaci olajfogyasztásnak felel meg – tovább fokozza a piac azon félelmét, hogy a kínálat nem lesz elegendő a nyersolajpiac növekvő zavarainak enyhítésére.

Az Egyesült Államok Oroszország elleni szankciói többségükben nem az energiaszektort célozták, a kereskedők azonban nagy számban bojkottálják az orosz nyersolaj kereskedelmét, ami az orosz olaj jelentős árcsökkenését eredményezi, miközben szűkíti a másfajta nyersolaj kínálatát.

Fotó: Shutterstock

Oroszország napi 4–5 millió hordó nyersolajat és 2–3 millió hordó finomított terméket exportál. Az orosz kőolaj vásárlói a szankciók miatt fizetési nehézségekkel és a rendelkezésre álló hajók hiánya miatt szállítási nehézségekkel küzdenek. Mindezen túl a BP a továbbiakban nem szállít fűtőolajat orosz fekete-tengeri kikötőkből.

A világ legnagyobb hajózási vállalata, a Maersk leállította az Oroszországba irányuló és onnan induló konténerforgalmat, Nagy-Britannia pedig minden orosz kötődésű hajó számára megtiltotta, hogy belépjen kikötőibe.

Nagy olaj- és gázipari vállalatok, köztük a BP és a Shell bejelentették, hogy megszüntetik oroszországi érdekeltségeiket és felszámolják vegyesvállalataikat, míg a TotalEnergies közölte, hogy nem fektet további tőkét oroszországi tevékenységeibe.

A világ legnagyobb olajtermelő országait tömörítő OPEC+, több ország, köztük az Egyesült Államok kérése ellenére sem jelezte, hogy növelni kívánná a kitermelést. A szervezet következő havi találkozójára szerdán kerül sor.

Az OPEC+ valószínűleg ragaszkodni fog eredeti tervéhez, a havi termelés 400 ezer hordó/nap mértékben történő növeléséhez, ami nem fogja enyhíteni a félelmeket 

– mondta Varga Tamás a PVM Oil Associates-től.

Oroszország katonai akciója Kijev ellen megrekedt, mivel az orosz erők alapvető logisztikai problémákkal küzdenek, beleértve az élelmiszer- és üzemanyaghiányt, és a úgy tűnik, hogy egyes egységeknél erősen romlik a harci morál – mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő kedden.

A Brent határidős jegyzései kedden 7 dollárral, 7,1 százalékkal emelkedtek, hordónként 104,97 dollárra, ami a legmagasabb záróértéke 2014 augusztusa óta. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj 7,69 dolláros, 8 százalékos emelkedéssel 103,41 dolláron zárta a kereskedést. Ez volt 2014 júliusa óta a legmagasabb záróértéke, és 2020 novembere óta a legnagyobb napi százalékos emelkedés. A nyersolaj mellett az amerikai desztillátumok és a benzin határidős jegyzése is 2014 óta a legmagasabb árakon mozgott.