A Kreml azt fontolgatja, hogy statáriumot vezet be Oroszországban – állítják névtelenséget kérő EU-s források, akik orosz közösségi médiában terjengő pletykákra alapozták értesülésüket. Ez önmagában még a mostani, kiélezett információs háborúban sem lenne hír, de a tény, hogy a moszkvai belügyminisztérium rendkívüli intézkedéseket jelentett be, érdekesebbé teszi a brüsszeli spekulációt.

Az uniós informátorok szerint a Kreml azért vezetne be rendkívüli állapotot, hogy elejét vegye a nagyszabású háborúellenes tüntetéseknek Oroszországban. Hozzáteszik: az Ukrajna ellen indított háború nem a moszkvai vezetés terveinek megfelelően halad; az előrenyomulás lassabb, mint ahogy arra Vlagyimir Putyin számított, az offenzívára válaszul bevezetett szankciók pedig mélyebbre vágnak, mint amit az orosz lakosság még könnyen elvisel.

Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

A moszkvai belügyminisztérium szerint március hatodikára országos demonstráció szerveződik a közösségi médiában, amely – hívják fel a figyelmet – a rendkívüli intézkedések bevezetése miatt törvénybe ütközik. Minden részvevőt és szervezőt felelősségre vonnak – olvasható a közleményükben.

Az oroszok Ukrajna ellen indított háborújának másnapján már több mint félszáz orosz városban voltak tüntetések. A rendőrség akkor is drasztikus lépésekkel reagált, a rendkívüli állapot bevezetésével a demonstrálókkal szembeni agressziót akár tovább fokozhatnák. 

Világszerte tiltakoztak az orosz invázió ellen

Utoljára az amerikaiak iraki beavatkozása ellen tiltakoztak ilyen sokan, a tüntetések kapcsán Oroszországban és Belaruszban számos demonstrálót letartóztattak.