Utoljára az iraki háború ellen vonultak ennyien a békéért Európa utcáira, mint vasárnap, miközben folytatódik Putyin hadjárata az ukrán demokrácia ellen – számolt be róla a Reuters.

Berlinben több mint 100 ezren vonultak a békéért az utcára, olyan transzparensekkel, melyek a háború végét követelték, szolidaritásukról biztosították Ukrajnát, illetve azt jósolták, hogy ez Putyin utolsó háborúja.

Fotó: DANIIL DANCHENKO / AFP

Prágában hasonló méretű tömeg, mintegy 80 ezer ember tiltakozott a háború ellen, ahol az ország miniszterelnöke emlékeztetett az 50 éve Prága utcáira érkező orosz tankokra. A Vencel téren zajlottak a bársonyos forradalomhoz vezető 1989-es tüntetések és a prágai tavasz 1968-as eseményei, melynek a végén bevonultak az országba a szovjet csapatok.

Madridban szintén ezrek vonultak az utcára ukrán zászlókkal és békét követelő transzparensekkel, de tüntetések zajlottak Rómában, Lisszabonban és Londonban is.

A megmozdulások ráadásul Oroszországot és az atomfegyverek behozatalára készülő szövetségesét, Belaruszt sem kímélték, a kemény rendőri fellépés ellenére. Oroszországban újabb több mint 1700 embert vettek őrizetbe a hatóságok, így 

a háború kezdete óta letartóztatottak száma már megközelíti a 6000-es számot. 

Belaruszban pedig mintegy 800 embert tartóztattak le vasárnap a tiltakozók közül.