Telefonon egyeztetett csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök és Joe Biden amerikai elnök. A török államfő azt mondta, hogy eljött az ideje a török ​​védelmi ipart sújtó összes "igazságtalan" szankció feloldásának - számolt be a Reuters.

Erdogan arról is tájékoztatta Bident, hogy Törökország arra számít, hogy a lehető leghamarabb véglegesítik 40 új F-16-os vadászgép vásárlására és az ország meglévő flottájának modernizálására vonatkozó kérelmüket.

Ankara eredetileg több mint 100 F-35-ös repülőgépet rendelt, amelyeket a Lockheed Martin Corp (LMT.N) gyártott , de az Egyesült Államok 2019-ben eltávolította Törökországot a programból, miután orosz S-400-as rakétavédelmi rendszereket vásárolt.

Törökország igazságtalannak nevezte a lépést, és 1,4 milliárd dolláros befizetésének visszatérítését követelte. A Reuters tavaly arról számolt be, hogy Ankara 40 Lockheed Martin gyártmányú F-16-os és közel 80 modernizációs készlet vásárlását kérte Washingtontól meglévő harci repülőgépeihez.

Az S-400-asok törökországi vásárlása amerikai szankciókat is kiváltott. 2020 decemberében Washington feketelistára tette Törökország Védelmi Ipari Igazgatóságát, annak vezetőjét, Ismail Demirt és három másik alkalmazottat. A Fehér Ház csütörtöki közleménye nem említette a szankciókról szóló vitát vagy Törökország F-16-osokkal kapcsolatos kérését, arról számol be, hogy Erdogan és Biden az ukrajnai orosz invázió mellett, a kapcsolatok megerősítésének lehetőségeiről beszéltek.

A NATO-szövetségesek több évtizedes partnersége az elmúlt években példátlan zűrzavaron ment keresztül a szíriai politikával kapcsolatos nézeteltérések miatt. Ezt helyzetet bonyolította Ankara Moszkvával való szorosabb kapcsolata, egy állami tulajdonú török ​​bank elleni amerikai vádak, valamint a jogok és szabadságjogok törökországi eróziója - emlékeztet a Reuters.

Washington többször figyelmeztette Törökországot, hogy ne vásároljon további orosz fegyvereket. Ankara bejelentette, hogy meg kívánja vásárolni a második S-400-ast Oroszországtól, ami tovább ronthatja az Egyesült Államokkal fennálló diplomáciai kapcsolatát. A repülőgépek iránti kérelmet valószínűleg nehéz lenne elfogadtatni az Egyesült Államok Kongresszusával.

Az Egyesült Államok demokrata és republikánus képviselői októberben sürgették a Biden-kormányzatot, hogy ne adjon el F-16-os vadászgépeket Törökországnak, és kijelentették, hogy bíznak abban, hogy a Kongresszus blokkolni fogja az ilyen exportot.