Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását vasárnap a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a tőkekorlátozások hatással lesznek a külföldre irányuló fizetésekre, köztük az orosz állampapírok adósságszolgálati törlesztéseire is.

A Moody's Londonban soron kívül bejelentette, hogy az eddigi B3-ról Ca-ra rontotta a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú orosz államadósság-kötelezettségek osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Az új besorolás 4 szinttel van lejjeb a korábbinál.

Fotó: Shutterstock

A Moody's az ukrajnai háború kezdete óta másodszor minősítette le az orosz államadósság-besorolást. A cég csütörtökön megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású szuverén osztályzatot, az addigi Baa3-ról B3-ra rontva a minősítést, és vasárnap erről a szintről süllyesztette a spekulatív sávon belül még mélyebbre az orosz osztályzatot.

A Moody's hitelbesorolási kategóriái szerint a Ca szint egyetlen lépéssel magasabb csupán a legrosszabb adósokat jelző C besorolástól. A hitelminősítő nem csupán Oroszország, de Ukrajna besorolását is rontotta a háború kezdete óta. Az ukrán adósságot pénteken minősítette két szinttel lejjebb, a korábbi B3-ról Caa2-re. Ez azonban még mindig két szinttel magasabb a friss orosz besorolásnál. A hitelminősítő 2022-ben 7 százalékos visszaesést lát az orosz gazdaságban, amit 2023-ban további csökkenés követhet.