Az amerikai képviselőház csütörtökön elsöprő többséggel támogatta azt a jogszabályt, amely az ukrajnai invázió miatt megszünteti Oroszország és Fehéroroszország „legnagyobb kereskedelmi kedvezményt biztosító státuszát”, megnyitva ezzel az utat az ezekből az országokból származó behozatalra kivetett magasabb vámok előtt.

A demokrata többségű képviselőház 424-8 arányban szavazott az állandó normalizált kereskedelmi kapcsolatok (PNTR) státuszának megszüntetése mellett, ami a kongresszus legújabb erőfeszítése arra, hogy gazdasági nyomást gyakoroljon Moszkvára.

Fotó: J. Scott Applewhite / MTI / AP

Ahhoz, hogy az intézkedés törvényerőre emelkedjen, a szenátusnak is át kell engednie, azonban ez a képviselőház jóváhagyása után gyorsan meg fog történni – vélekedett Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakcióvezetője.

A kedvezményes kereskedelmi státusz visszavonása lehetővé teszi a Biden-kormányzat számára, hogy az orosz és fehérorosz importra a jelenleginél magasabb vámokat vessen ki,

magasabbakat a Washington által a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagországai számára alkalmazott vámoknál.

Az intézkedés emellett kiterjesztené az emberi jogok megsértésének elszámoltathatóságáról szóló globális Magnitsky-törvényt, megkönnyítve az orosz tisztviselőkkel szembeni szankciók kiszabását az emberi jogok megsértése miatt.

Ha kereskedelmi érdekek miatt nem emelünk szót az emberi jogokért, akkor elveszítjük minden erkölcsi tekintélyünket az emberi jogok védelmében

– mondta Nancy Pelosi demokrata házelnök, aki a törvényjavaslat támogatását sürgette.

Victoria Spartz republikánus képviselő, a kongresszus egyetlen ukrán származású tagja kiemelte annak fontosságát, hogy Oroszország legfőbb szövetségese, Fehéroroszország is szerepeljen a törvényben. „Nem hagyhatunk olyan kiskaput, ahol Putyin Fehéroroszországot felhasználva pénzt folyathat át” – mondta.