Péntek hajnalban gyulladt ki Európa legnagyobb atomerőműve. A létesítmény szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy az atomerőmű egyik "egységét" találat érte. Andrij Tuz nem sokkal korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy az orosz haderő ágyúzza az erőművet, és arra kérte őket, hogy állítsák le a nehézfegyvereket, mert valós a veszélye a nukleáris katasztrófának.

A közösségi médiában keringő felvételek szerint heves tűzharc bontakozott ki az erőmű környékén péntek hajnalban.

 

 

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség még csütörtökön figyelmeztette Oroszországot, hogy maradjon biztonságos távolságban az ukrán atomlétesítményektől. Az ügynökség kormányzótanácsa akkor közleményben ítélte el az Orosz Föderáció erőszakos tetteit, így a nukleáris létesítmények feletti irányítás erőszakos átvételét is.

A szervezet vezetője péntek délelőttre nemzetközi sajtótájékoztatót hívott össze.

Ukrajnában négy aktív atomerőmű üzemel (a rivnei, a hmelnickiji, a dél-ukrajnai, valamint a zaporizzsjai), ezek szolgáltatják az ország áramellátásának csaknem felét. Mind közül a zaporizzsjai a legnagyobb a maga hat, egyenként ezer megawattos teljesítményű reaktorával.

Oroszország közölte: átvette az irányítást az atomerőmű felett, amely a biztonsági előírásoknak megfelelően üzemel.

Az Egyesült Államok energiaügyi államtitkára azt mondta: a zaporizzsjai atomerőmű reaktorait a biztonsági előírásoknak megfelelően lekapcsolják. Az erőmű közelében nem mértek a szokásosnál magasabb sugárzást – erről az ukrán energiaügyi miniszter tájékoztatta amerikai kollégáját.

 

Oroszország: ukrán szabotőrök támadták meg az erőművet

A moszkvai védelmi minisztérium szerint ukrán szabotőrök okozták a zaporizzsjai atomerőműnél.