Nemzetközi gazdaság

Oroszország: ukrán szabotőrök támadták meg az erőművet

A moszkvai védelmi minisztérium szerint ukrán szabotőrök okozták a zaporizzsjai atomerőműnél.

Szörnyűséges provokációnak nevezte a zaporizzsjai atomerőműnél keletkezett tüzet az orosz védelmi minisztérium, amely állítja: nem az orosz katonák, hanem ukrán szabotőrök okozták a bajt.

Fotó: Future Publishing

Az ukrán elnök korábban azt nyilatkozta: Oroszország meg akarja ismételni a csernobili katasztrófát, és atomterrort folytat Ukrajnában.

Az ukrán hatóságok arról tájékoztatták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy nem valamelyik reaktoránál keletkezett a tűz péntekre virradóra, hanem egy az erőművel szomszédos ötszintes épületben. A tűzeset nincs hatással az üzembiztonságra.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az atomerőmű továbbra is rendeltetés szerűen üzemel. Azt írták, az erőmű területe február 28-a óta orosz fennhatóság alatt áll, de tegnap éjjel ukrán szabotőrök megpróbáltak visszafoglalni azt, az orosz csapatok azonban visszaverték őket.

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere a mikroblogján azt írta péntek reggel, hogy az erőmű reaktorait az előírásoknak megfelelően lekapcsolják. Nincs jele megnövekedett sugárzásnak a területen – tette hozzá.

 

orosz-ukrán háború Zaporizzsja atomerőmű iaea
Kapcsolódó cikkek