Az Egyesült Államok kedden ígéretet tett arra, hogy egymaga 30 millió hordó olajat szabadít fel annak a globális 60 millió hordós megállapodásnak a keretében, amely az ukrajnai orosz invázió energiapiacokra gyakorolt negatív hatásait enyhítené, és közölte, hogy szükség esetén további lépéseket tehet számolt be a Reuters.

Fotó: Shutterstock

Készen állunk arra, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználjunk a globális energiaellátás zavarainak korlátozására, Putyin elnök akciója következményeinek ellensúlyozására

– mondta Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közleményében.

„Folytatni fogjuk továbbá erőfeszítéseinket az energiaellátás Oroszországtól való diverzifikációjának felgyorsítására, valamint arra, hogy megvédjük a világot attól, hogy Moszkva az olaj- és gázellátást fegyverként használhassa fel” – tette hozzá a szóvivő.

Az Egyesült Államok és a Nemzetközi Energiaügynökség 30 tagországa megállapodott abban, hogy 60 millió hordó olajat szabadítanak fel stratégiai tartalékaikból a globális energiapiacok stabilizálása érdekében – közölte külön nyilatkozatában az amerikai energiaügyi minisztérium.

„Készen állunk arra, hogy további intézkedéseket hozzunk, ha a körülmények ezt indokolják” – mondta Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter.