A Dűne nyerte a legjobb látvány Oscar-díját, így a film magyar berendezője, Sipos Zsuzsanna is átvehette a híres szobrocskát. Az élő gálának köszönhetően az idén, három év kihagyás után ismét volt műsorvezető, ráadásul rögtön három is: Amy Schumer, Wanda Sykes és Regina Hall látták el ezt a feladatot.

Fotó: David Swanson / MTI/EPA

A részben Magyarországon forgatott Dűne hiába tarolt az Oscar-gálán, a híreket mégis Will Smith uralja, aki nemes egyszerűséggel felpofozta Chris Rockot.

Will Smith a feleségét védte az ütéssel, miután Chris Rock azon viccelődött, hogy Smith jelenleg kopasz felesége, Jada Pinkett Smith biztos a G. I. Jane 2. részét forgatja. Az esetről hanggal együtt a japán televízióban készült adás, az angol felvételeken az ütés után lekeverték a hangot, így nem lehet hallani, hogy Will Smith azt üvölti a műsorvezetőnek, hogy ne merje a ki..tt szájára venni a neje nevét. A hírek szerint Jada Pinkett Smith alopeciában szenved, ami egy haj kihullását eredményező, autoimmun betegség.

Ugyanakkor az ütés előtti pillanatokban készült felvételen a színész még együtt nevet a komikussal, felvetve annak a lehetőségét, hogy itt előre betanult koreográfiáról van szó. Chris Rock is úgy folytatja a beszédét, mintha nem történt volna semmi.

Később Will Smith ismét színpadra került, amikor a legjobb férfi főszereplő díját megkapta a Richárd király című filmbéli szerepéért. A legjobb női főszereplő díját Jessica Chastain kapta, aki Tammy Faye televangelista szerepét alakította.

A díjakból a legtöbbet – hatot – a Dűne kapott meg, míg az estének 12 jelöléssel nekifutó A kutya karmai közt csak egyetlen, végül csak a legjobb rendezőnek – Jane Campion – járót kapta meg. A legjobb film a CODA lett.