A tüzérség nagy szerepet játszik az ukrajnai háborúban, a tüzét légi felderítéssel lehet a leghatékonyabban irányítani, és ez a nagyon hatékony drónokkal rendelkező orosz hadseregnek kedvezhet a Donbaszban, ahol küszöbön áll a csata a sztyeppén – írta a The Times brit lap szakértőkre hivatkozva.

Fotó: David McNew / Getty Images

Az orosz tüzérségi előkészítés már napok óta folyik, és a tűzirányító dróntechnológiának akár döntő szerepe is lehet ebben az ütközetben. Az ukrán hadügyminisztérium szerint a védelmi pozícióikat az oroszok Orlan–-10 típusú drónjaikkal mérik be. Ezek valós idejű videóinformációkkal látják el az orosz tüzérséget.

Egy ilyen drón mintegy 33 millió forintba kerül, és ha Oroszország képes pótolni az elvesztett robotrepülőket, azt nagyon megkeserülheti az ukrán hadsereg. Ukrán források szerint szerdán négyet lőttek le belőle a Donbaszban.

Az Orlan-10 háromszor akkora - háromméteres - szárny-fesztávolságú, mint az ukránok használta Quantix, de egyéb sajátosságaiban felülmúlja vetélytársát. 

Fotó: Alexey Malgavko / Sputnik via AFP

A brit lap Justin Bronkot, a Royal United Services Institute (Rusi) kutatóját idézte, aki elmondta: az ukránoknak takarékosan kell bánniuk török Bayraktar drónjaikkal, mert különben Kelet-Ukrajnában a hatékonyabb orosz légvédelem rövid úton elintézi őket. 

Az olcsón előállítható drónok hatalmas mértékben javítják a tüzérségi tűz hatékonyságát: két-három lövés után egyenesen a célra vezetve a tüzet – mondta a szakértő. Az ukránok elég sokat lelőnek az Orlan–10-esekből.

A háborúnak ebben a szakaszában az egyik fontos tényező az lesz, elég UAV-juk van-e az oroszoknak, hogy folytassák a tüzérségi bemérést és biztosítsák a helyzettudatosságot az előrenyomuló hadoszlopok számára

– tette hozzá.

A drónok fontosságának az ukránok támogatói is tudatában állnak.

Az Egyesült Államok száz „kamikaze” Switchblade drónt adományoz Kijevnek, és ukrán katonákat képzett ki a használatukra. Ezeknek 40 kilométer a hatótávolsága, és kiválóan alkalmazhatók páncélozott járművek és tankok megsemmisítésére. 

Szerdán a virginiai AeroVironment jelentette be, hogy még 100 Quantix felderítő drónt adományoz Ukrajnának. 

A működtetőket ez az adomány olyan eszközökhöz juttatja, amelyek úgy repülnek, hogy az ellenséges erők nem fedezik fel őket, és a rádiófrekvencia-zavaróktól mentesen pontos és gyors felderítést biztosítanak távoli, elérhetetlen területekről

– közölte a vállalat.