A Citizen Lab digitális jogokat felügyelő csoport tegnapi közleményében azt írta, azonosították a Pegasus kémszoftvert a brit kormányzati hálózatokhoz kapcsolódó elektronikus eszközökön. A fertőzött hálózatok között vannak a miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium egyes részei is – írta meg a Reuters.

Megerősítjük, hogy 2020-ban és 2021-ben találtunk arra utaló jeleket, hogy a Pegasus kémszoftver jelen van a hivatalos brit hálózatokon. Erről értesítettük az Egyesült Királyság kormányát

– olvasható a Citizen Lab blogbejegyzésében.

A Pegasust gyártó NSO Group szóvivője szerint az állítások

hamisak, és a jelzett esetek sem technológiai, sem szerződéses oldalról nem kapcsolhatók az NSO termékeihez.

A brit kormányszóvivő nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

A Citizen Lab szerint a kiberkémkedés mögött az Egyesült Arab Emírségek áll, egyes hírek szerint pedig a brit külügyminisztérium Ciprusra, Jordániára és Indiára gyanakszik. A ciprusi kormányszóvivő kategorikusan tagadta a vádakat, és azt is kiemelte, hogy a ciprusi kormányt semmilyen a témával kapcsolatos vizsgálattal nem keresték meg.

Az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és India nem reagált a vádakra.

A Reuters azt írja, hogy a Pegasus segítségével távolról behatolhattak az áldozatok mobiltelefonjaiba, és hozzáférhettek az azokon tárolt adatokhoz, vagy akár kép- és hangfelvételeket is készíthettek velük.

A Citizen Lab bizonyítani is tudja a kémszoftver jelenlétét.

Ron Deibert, a Citizen Lab igazgatója azt írta:

Az általunk használt különféle hálózati szkennelési módszerek alapján azonosítottuk az egyesült királyságbeli hálózatokból származó fertőzéseket, és értesítettük a hatóságokat, hogy utána tudjanak járni az ügynek.

A Citizen Lab az egyik legelismertebb zsoldos kémprogramokkal foglalkozó kutatócsoport a kiberbiztonsági iparágon belül.

Legutóbb a múlt héten derült ki, hogy észlelték a Pegasus szoftvert az Európai Bizottság több magas rangú tisztségviselőjének iPhone készülékén is. A Reuters arról írt, hogy többek között Didier Reynders telefonján is megtalálták a kémprogramot, aki 2019 óta az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.

Korábban már írtunk róla, hogy ezekre az esetekre akkor derült fény, amikor

az Apple még novemberben több ezer iPhone-tulajdonosnak küldött üzenetet, miszerint államilag finanszírozott kémkedésnek eshettek áldozatul.

Az esetre az is reagált, az Európai Parlament a múlt héten állított fel egy vizsgálóbizottságot, amelynek az a feladata, hogy utánajárjon ezeknek a kémtámadásoknak. Ez a bizottság április 19-én kezdi meg a munkát.

A biztosság célja, hogy feltárja, hogy az NSO csoport Pegasus szoftverét valóban használták-e az Európai Unió tisztségviselőinek megfigyelésére, illetve azt is vizsgálni fogják, hogy a tagállamokon belül bevetették-e ellenzéki politikusok vagy újságírók ellen. Ez utóbbi esetben Magyarország és Lengyelország kormányát is vizsgálják majd. A munka egy nagyobb vita részét képezi az uniós jog elsőbbségéről a nemzeti szuverenitással szemben.

Korábban Magyarország és Lengyelország kölcsönösen megvédte egymást az európai uniós büntetőintézkedésekkel szemben, azonban az orosz–ukrán háború miatt megromlott a két ország viszonya. Jarosław Kaczyński, a lengyelországi Jog és Igazságosság párt vezetője nemrég azt mondta, hogy

az együttműködés nem folytatódhat, ameddig Magyarország nem áll ki jobban Ukrajna mellett a jelenlegi konfliktusban.