Az euróövezet gazdasági növekedése a várakozásokkal ellentétben nem lassult, hanem gyorsult áprilisban, elsősorban azért, mert a blokk domináns szolgáltatási ágazatában erőteljesen nőtt az aktivitás, köszönhetően annak, hogy a fogyasztás még az árak emelkedése ellenére is bővülni tudott. A gyártók azonban küszködnek, mivel az ellátási láncok zavarait súlyosbította az ukrajnai háború és Kínában a zéró Covid-politika miatt egyre szélesedő lezárások.

Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP

Az S&P Global (korábban IHS Markit) összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amely jól mutatja a gazdaság általános állapotát, áprilisban 55,8 pontra emelkedett a márciusi 54,9-ről, míg az elemzők a növekedés lassulására, 53,9 pontra számítottak. Ezen belül Németország gazdaságának összetett mutatója 54,5 pontra esett az előző havi 55,1-ről, míg Franciaország összetett indexe több mint négyéves csúcsra, 57,5 pontra ugrott a márciusi 56,3-ről. (Minden 50 feletti érték növekedést jelez.)

„Áprilisban az euróövezet gazdasága kétsebességes volt. A feldolgozóipar közel került a stagnáláshoz a kínálati korlátok, az emelkedő árak és a háború jelentette kockázatok miatt” – elemezte az adatokat Chris Williamson, az S&P Global vezető közgazdásza.

Áprilisban a gyártókat az is sújtotta, hogy a korlátozások feloldását követően a kereslet eltolódott az árukról a szolgáltatások felé, miután az utazás és a szabadidő eltöltésére fordított kiadások emelkedése rekordütemű volt. Ennek hatására a szolgáltatási ágazatra vonatkozó BMI áprilisban nyolc hónapos csúcsra, 57,7 pontra emelkedett a márciusi 55,6-ről, míg az elemzők lassuló növekedésre, 55 pontos aktivitásra számítottak. A gazdaság nagyobb részének újraindulásával és az élet normalizálódásával tehát a szolgáltatások iránti kereslet az emelkedő árak ellenére is jelentősen növekedett. Az új vállalkozások indexe 56,4-re emelkedett az egy hónappal korábbi 54,2-ről.

Ezzel szemben a feldolgozóipari BMI 16 hónapos mélypontra, 55,3 pontra esett a márciusi 56,5-ről, de még így is felülmúlta az elemzők 54,7-es előrejelzését. A feldolgozott termékek iránti kereslet növekedése szintén csökkent, és az új megrendelések indexe is 53,7-ről 51,4-re esett, ami a legalacsonyabb érték a világjárvány kezdete óta, és azt jelzi, hogy nem közeleg pozitív fordulat.

Az infláció a márciusban 7,4 százalékra emelkedett az övezetben, ami majdnem négyszerese az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljának,

és a BMI számai azt jelzik, hogy még tovább fog emelkedni. A termelőiár-index összetett mutatója 65,7-ről rekordmagas, 68,5 pontra emelkedett.

Az EKB az április 14-én tartott kamatdöntő ülésén megerősítette, hogy a harmadik negyedévben befejezi a gazdaságélénkítő programja keretében történő eszközvásárlásait (APP), és csak „valamikor ezt követően” kezd kamatemelésbe. Christine Lagarde, az EKB elnöke azonban hangsúlyozta, hogy a „valamikor ezt követően” bármi lehet, egy héttől több hónapig. A piaci elemzők arra számítanak, hogy a bank az év végéig emelni fogja az irányadó rátát.

Bár a jelenlegi gazdasági növekedés a szigorúbb monetáris politika mellett szólhat, Chris Williamson azonban rámutat, hogy ezt a szolgáltatási szektor hajtja, a folyamatosan emelkedő megélhetési költségek miatt azonban az ágazat növekedése gyorsan lelassulhat, ezért a kamatemelésre is inkább később, mint előbb kerülhet sor.

Lagarde: Az EKB csak „valamikor” az eszközvásárlások befejezése után fog kamatot emelni