Márciusban 193 milliárd dolláros költségvetési deficitet könyvelt el az amerikai kormány, ami kevesebb mint egyharmada az egy évvel korábbi 660 milliárd dolláros hiánynak – közölte kedden a washingtoni pénzügyminisztérium. A csökkenés annak köszönhető, hogy meredeken estek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos segélykiadások, az adóbevételek pedig rekordszintre emelkedtek.

A pénzügyminisztérium közlése szerint a kiadások a múlt hónapban 508 milliárd dollárt tettek ki, ami 

45 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, 

míg a bevételek 18 százalékkal, 315 milliárd dollárra ugrottak, ami új márciusi rekordot jelent, és tükrözi, hogy milyen erős a gazdasági fellendülés. A tavalyi 660 milliárd dolláros hiány márciusi rekordot jelentett, amelyet az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagról szóló törvény alapján az amerikaiak millióinak nyújtott 1400 dolláros közvetlen kifizetések okoztak.

Fotó: Thom Lang / Getty Images


Az október 1-jén kezdődött 2022-es pénzügyi év első hat hónapjára vonatkozóan a kincstár 668 milliárd dolláros hiányt jelentett, ami 61 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A kiadások a 2021-es pénzügyi év első feléhez képest 18 százalékkal, 2790 milliárd dollárra csökkentek, míg a bevételek 25 százalékkal, 2122 milliárd dollárra nőttek, ami új első félévi rekordot jelent.
A márciusi bevételeket nagyrészt a magánszemélyek visszatartott és nem visszatartott jövedelemadójának növekedése okozta, ami az egy évvel ezelőttihez képest alacsonyabb munkanélküliségi szintet tükrözi – idézte a Reuters a pénzügyminisztérium illetékesét.