Nemzetközi gazdaság

Bezárták a világ egyik legnagyobb illegális online piacterét

A darkwebes orosz portál ellen német és amerikai hatóságok már majdnem egy éve nyomoztak.

Felszámolták a világ legnagyobb forgalmú illegális online piacterét, az orosz nyelvű Hydra Marketet – közölte kedden a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA).

A BKA és az internetes bűnözés elleni fellépést összehangoló ügyészi hivatal (ZIT) több amerikai hatóság közreműködésével 2021 augusztusa óta nyomozott, és kedden Németországban lefoglalták a Hydra Marketet működtető szerverinfrastruktúrát. Ezzel bezárták az illegális platformot – adta hírül a Yahoo.

A művelettel összefüggésben lefoglaltak 543 bitcoint, ami mintegy 23 millió eurónak (körülbelül 8,55 milliárd forint) felel meg.

A orosz nyelvű piactér legalább 2015 óta működött az úgynevezett darkneten, a Tor böngészőn, az internet egy főleg bűnözők által használt részén. Leginkább kábítószerrel kereskedtek rajta, de kínáltak egyebek mellett lopott adatokat és hamisított dokumentumokat is. A platformon hozzávetőleg 17 millió ügyfélszámlát és több mint 19 ezer eladói fiókot regisztráltak.

Fotó: Boris Zhitkov / Getty Images

Az egyelőre ismeretlen üzemeltetőket és adminisztrátorokat többek között pénzmosással és kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítják.

A BKA és a ZIT becslései szerint a Hydra Market a világ legnagyobb forgalmú illegális piactere volt. Csak 2020-ban 1,23 milliárd euró értékben kereskedtek rajta. A nyomozás igen összetett volt – emelték ki a közleményben, kifejtve, hogy a legnagyobb kihívások között volt egy Bank Mixer elnevezésű megoldás, amellyel

a kriptovalutákkal végzett digitális pénzügyi tranzakciókat álcázták a bűnözők.

A piacot főként kábítószer-kereskedelemre használták, és Oroszországot, Ukrajnát, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Azerbajdzsánt, Örményországot, Kirgizisztánt, Üzbegisztánt, Tádzsikisztánt és Moldovát szolgálta ki.

 

bezárás Oroszország illegális felszámolás darknet darkweb online piactér bitcoin
Kapcsolódó cikkek