Egyesült Államok

Folytatódik a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank hétfőn kezdődött tavaszi közgyűlése Washingtonban. Miután kedden bemutatták a szervezetek új világgazdasági előrejelzéseit – amelyekben már az orosz–ukrán háború hatásait is felbecsülik –, ma a költségvetési kilátásokról tesznek közzé jelentést. A közgyűlésről sajtótájékoztatót tart az IMF vezérigazgatója, Krisztalina Georgieva.

Németország

Elképesztő, soha nem látott magasságba, 25,9 százalékra emelkedett februárban a német éves termelői árindex. A földgáz ára 125,4, az áramé 66,5 százalékkal emelkedett. Ezzel még nincsen vége, márciusban az elemzők szerint tovább szaladhatott felfelé az árindex az legnagyobb gazdaságában, amely Magyarországnak is kiemelt partnere. Az adat ma érkezik.

Euróövezet

Egész csokornyi gazdasági adat esedékes ma az eurózónáról az orosz–ukrán háború kezdetének környékéről. A februári számok ma várhatóan azt mutatják, hogy a januári havi szintű stagnálás után valamelyest növekedett az ipar kibocsátása, és újabb méretes hiányt mutat a külkereskedelmi mérleg, miután januárban rekordszintű, 27,2 milliárd eurós deficitet mértek. Ma közlik a regisztrált új autók számát is, és a kép nem feltétlenül lesz jobb a 6,7 százalékos éves visszaesést mutató februárinál.

Csehország

Csehszlovákia kettéválása óta nem mértek olyan magas éves termelői árindexet a csehek, mint legutóbb: februárban 21,3 százalékot. Az ok ugyanaz, mint Európa-szerte: az energiaárak elszabadulása. Tovább fő a feketeleves, a márciusi adatok ma érkeznek, és valószínűleg még nagyobb költségemelkedést mutatnak majd.

Oroszország

Hiába nagy olaj- és gázexportőr Oroszország, nem tudta elkerülni a termelői árak – az európai energiaárak elszabadulásának betudható – felszökését. Februárra 23,5 százalékos éves emelkedést mutatott náluk a termelői árindex, igaz, nem az energiaáraik szaladtak el, hanem a bányászat költségei, mégpedig 44 százalékkal. Közben az orosz csapatok lerohanták a szomszédos Ukrajnát, és az oroszokra záporoztak a külföldi szankciók. Az esti órákban várható márciusi termelői árindex az elemzői várakozás szerint még feljebb szökhetett.