A Cancún és Tulum városok között elterülő, nagyjából 130 kilométer hosszú Riviera Maya néven ismert üdülőhelyre évente legalább 13 millió turista érkezik. Ez a terület adja Mexikó idegenforgalmi bevételeinek majdnem a felét. A turistaparadicsom Quintana Roo államban található, ahol azonban 2016 óta csaknem megnégyszereződött a gyilkosságok száma.

2021-ben 651 regisztrált gyilkosság volt az államban, ami több, mint az olaszországi és a spanyolországi éves adat együttvéve. A mexikói emberölések száma rekordra ért tavaly, és megfigyelhető egy érdekes eltérés Quintana Roo és a többi állam között. Az országban a gyilkosságok legnagyobb részt a kábítószer-kereskedelemhez köthetők, a legtöbb államban az Egyesült Államokba tartó csempészútvonalak ellenőrzése miatt törnek ki bandaháborúk. Quintana Roo államban viszont a gyilkosságok nyolcvan százaléka a turizmushoz kapcsolódik.

Az államban a szervezett bűnözést a turisták drogkereslete táplálja

– mondta Oscar Montes de Oca, az állam főügyésze. Az itt tanyázó kartellek nem vesződnek azzal, hogy kockázatos kísérleteket tegyenek azért, hogy az árujukat az USA-ba vagy Európába juttassák, hanem megvárják, hogy a vásárlók maguk jöjjenek el a drogokért. A terület világszerte egyre ismertebb buliközponttá vált, ez pedig mind több látogatót vonz minden évben. A turistákra szakosodott drogkartellek gombamód szaporodnak az államban, csak Tulum városban 10 különböző drogbanda működik.

Fotó: ELIZABETH RUIZ / AFP

A bandák diktálnak

„A kartellek az egész üdülőtérséget a markukban tartják, és védelmi pénzt követelnek a vállalkozásoktól. Aki nem fizet, azt elteszik láb alól, vagy felgyújtják a szállodáját, az éttermét. A helyi étteremszövetség vezetője szerint a vendéglátóhelyek 60 százaléka naponta kap legalább egy zsaroló hívást. Mindenki fizeti a védelmi pénzt. A nagy szállodáktól kezdve a sarki tacoárus srácig” – ezt James Tobin, a helyi biztonsági kérdésekkel foglalkozó cégek szövetségének vezetője mondta. A szervezett bűnözés viszont csak a helyiekre veszélyes az állami tisztviselők szerint. A kartellek békén hagyják a turistákat, mivel belőlük származik a bevételük.

Az állami adatok szerint 1 az 5 millióhoz az esélye, hogy a bandaháborúknak turisták essenek áldozatul. Az Egyesült Államok mexikói nagykövete is úgy nyilatkozott, hogy Cancún biztonságos a turisták számára. 

Az állami statisztikák ellenére az erőszak egyre jobban behatol az ötcsillagos szállodák világába is. Március közepén a cancúni szállodaövezet tengerpartján emberi maradványokat találtak a strandolók, amelyek valószínűleg egy leszámolásból származhattak. A felkapott Playa del Carmen város egyik tengerparti klubjában fegyveresek világos nappal, az egyik mellékhelyiségben ölték meg a hely menedzserét. A nyomozók szerint ez az eset azért történt, mert a klub vezetője lemondott egy többnapos fesztivált, ahol a kartellek teríteni akarták a drogokat.

Egyre több turista veszti életét a területen, pedig korábban a bandák vigyáztak rá, hogy ne ártsanak az idegenforgalomnak. A kartellek pontosan tudják, ha híre megy, hogy Quitana Roo államban veszélyben vannak a vendégek, akkor távol maradnak, és ezzel megszűnik a bevételi forrás. 

Fotó: Artur Widak / AFP

Már országos szintű a probléma

A turista áldozatok híre már meglátszik a gazdaságban is, egyre kevesebb látogató érkezik Mexikóba. Az ország GDP-jének 7 százaléka származik az idegenforgalomból. 

Vigyáznunk kell, hogy milyen turizmust hozunk létre az országban. A turisták keresletet jelentenek a drogoknak, ami létrehozza a kínálatot. A legnagyobb probléma az, hogy a turista egy idő után hazamegy, a drogkereskedők viszont itt maradnak

– mondta David Ortiz Mena, a tulumi szállodaszövetség elnöke. 

A Quintana Roo állam által végzett felmérés szerint a turisták legalább 70 százaléka az alkohol, a drogok és a szex miatt érkezik oda.