A Gazprom németországi leányvállalata (Gazprom Germania) egy százalék alá csökkentette a legnagyobb nyugat-európai földgáztároló töltöttségét – jelentette be szerdán a társaságot ellenőrző hatóság vezetője, aki szerint az állami felügyelet elrendelése előtt még az is félő volt, hogy teljesen működésképtelenné válnak a helyi közműszolgáltatók.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter a közbiztonság, a közrend és az energiaellátás fenntartása érdekében hétfőn elrendelte a vállalatcsoport hatósági felügyeletét, egyelőre szeptember 30-ig. Klaus Müller, a hálózatos iparágak működését szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) elnöke elmondta a Handelsblatt üzleti lapnak, hogy amikor elrendelték a cégcsoport felügyeltét, azonnal felvették a kapcsolatot a Gazprom Germania menedzsmentjével. Müller szerint az intézkedés segíti, hogy stabilitást teremtsenek a piacon.

A Gazprom Germania vezetése tisztában van azzal, hogy milyen fontos szerepet játszanak a német és az európai gázellátásban, és ennek a felelősségnek az új körülmények között is meg akarnak felelni – mondta a Bundesnetzagentur elnöke.

A legfontosabb egyelőre az, hogy felmérjék a földgázkereskedelemmel, szállítással és tárolással is foglalkozó leányvállalat helyzetét. Sok piaci szereplő és ügyfél, köztük önkormányzati közműszolgáltatók körében „nagy a bizonytalanság, amit az elmúlt időben tovább fokozott az orosz fél, ezért most az első feladatunk, hogy tisztán lássuk a helyzetet” – fogalmazott Müller.

A felmérés során derült fény arra is, hogy egy százalék alá süllyedt az alsó-szászországi Rehdenben működő tároló töltöttségi szintje, ami „nagyon közel van a kritikus alsó szinthez” – mondta az elnök, kiemelve, hogy „sürgősen lépni kell, és azonnal tisztázni a vezetőséggel”.

Fotó: JAN WOITAS / AFP

A rehdeni tároló 3,9 milliárd köbméteres kapacitásával nemcsak Németország, hanem egész Nyugat-Európa legnagyobb földgáztározója. Az üzemeltető Wingas gázelosztó cég 100 százalékban a Gazporm Germania tulajdona.

Német sajtóértesülések szerint a kormány azzal vádolja a Gazprom Germaniát, hogy tárolóit nem tisztességes üzleti céllal üzemelteti, hanem el akarják érni, hogy minél súlyosabb legyen a földgázellátási helyzet Németországban. Az értesülések szerint a cégcsoport azzal is próbálkozott, hogy megelőzze az állami felügyelet alá vételt: megpróbáltak eladni egy 226 millió euró értékű tulajdonrészt egy szentpétervári székhelyű szervezetnek. A Bundesnetzagentur elnöke szerint azért is lépett a szövetségi kormány, mivel még időben meg kellett akadályozni, hogy „teljesen átláthatatlanná” váljon a vállalat tulajdonosi szerkezete.

A hatóság vezetője takarékoskodásra szólította fel a vállalati és lakossági fogyasztókat, és hangsúlyozta, hogy nem hárult el a földgázhiány veszélye. 

Előfordulhat, hogy korlátozni kell majd a fogyasztást, ami súlyos következményekkel járna vállalatokra, munkahelyekre, termelési és szállítási láncokra, és egész régiókra nézve– mondta Müller.

A Gazprom Germaniához a rehdeni mellett más tárolók is tartoznak, ezek kapacitása összesen nagyjából 5 milliárd köbméter, ami a teljes németországi kapacitás mintegy ötöde. A tározók töltöttsége 2021 áprilisa óta tartósan 10 százalék alatt van.

A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter – az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka –, ezzel a negyedik helyen állnak a világ országainak tárolókapacitás alapján felállított rangsorában, az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után.