Bár még öt hónap hátra van a brazíliai választásokig, már most felfokozott hangulatban készül a helyi politika a dél-amerikai ország voksolására. Olyannyira, hogy a 2019 óta elnök Jair Bolsonaro már most készül leszámolni ellenfeleivel. Legújabb kiszemeltje nem más, mint a hollywoodi világsztár, Leonardo DiCaprio. 

World Premiere of Netflix's 'Don't Look Up'
Fotó: NurPhoto via AFP

Az Oscar-díjas színész régóta bögyében van a brazil vezetésnek, hiszen elkötelezett környezetvédőként rendszeresen kritizálta például a helyi kormányt amiatt, ahogyan szerinte kezelik például az Amazonas őserdőt. DiCaprio éppen ezért kampányt hirdetett, hogy szavazásra buzdítsa a fiatalokat. 

Ezt már Bolsonaro sem hagyhatta szó nélkül. Az államfő gúnyosan azt írta a Twitter-oldalán, hogy köszöni Leónak a szavazásra buzdítást, valóban szükség van arra, hogy minél többen elmenjenek a választásokra, majd hozzátette:

a népünk majd ott eldönti, hogy megőrzi-e függetlenségét az Amazonasszal kapcsolatban, vagy pedig engedi, hogy külföldi érdekeket képviselő szélhámosok uralkodjanak felettük. 

A végén még odaszúrt egyet az elnök: megjegyezte, hogy a színész ügyes volt A visszatérő című filmben, amelyért végül Oscar-díjat kapott. 

A BBC brit hírtelevízió internetes oldala arról ír, hogy Bolsonarót sok kritika éri külföldről a klímaváltozással és a környezetvédelemmel kapcsolatos döntései, vagy éppen azok hiánya és a növekvő fakivágások miatt. DiCaprio is főszerepet játszik ebben, hiszen már korábban is számos alkalommal kritizálta a brazil kormányt. 

(FILES) In this file photo taken on October 22, 2021 Brazilian President Jair Bolsonaro gestures during a press conference with his Economy Minister Paulo Guedes (out of frame) at the Ministry's headquarters in Brasilia. - A Brazilian Senate commission approved a damning report on October 26, 2021 that recommends criminal charges be brought against President Jair Bolsonaro, including crimes against humanity, for his Covid policies. (Photo by EVARISTO SA / AFP)
Fotó: EVARISTO SA / AFP

Tavaly például arra próbálta rávenni több tucat hírességgel együtt Joe Biden amerikai elnököt, hogy ne kössön klímaegyezséget Brazíliával.