Az orosz állampolgárok átlagosan jövedelmük 40 százalékát költik élelmiszerre, körülbelül kétszer annyit, mint az orosz–ukrán háború előtt – mondta az ENSZ élelmezésügyi ügynökségének igazgatója a Reutersnek. Az orosz kormány adatai szerint az éves élelmiszer-infláció április 1-jén elérte a 18,75 százalékot.

Oleg Kobjakov, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) munkatársa elmondta, hogy sok orosz háztartás áttervezte a jövőjét, mivel bevételeik nagy részét alapvető szükségletekre, például élelmiszer fedezésére fordítják.

Az emberek elhalasztják az olyan terveiket, mint az egyetemi tanulmányok vagy a házvásárlás. Megtakarításaikat arra az esetre tartogatják, ha elveszítenék a munkájukat– mondta, hozzátéve, hogy egy átlagos uniós háztartás jövedelmének körülbelül 12 százalékát költi élelmiszerre.

Bár Oroszországban nem számítanak éhezésre, a szegényebb háztartások fokozott élelmiszer-ellátási bizonytalansággal szembesülnek.

Fotó: SEFA KARACAN / AFP

Az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók elzárták gazdaságát a globális nagy részétől, valamint a globális pénzügyi rendszer egy része elől, és arra késztették a multinacionális vállalatokat, hogy szakítsák meg kapcsolataikat az országgal.

Sok orosz pánikolva vásárolja az alapvető élelmiszereket, mióta kitört a háború, attól tartva, hogy az árak tovább emelkednek, és nehezedik a nyomás a kormányra az lehűtése miatt. Moszkva az élelmiszerek, gyógyszerek és egyéb áruk árának szabályozását fontolgatja, és ideiglenesen betiltja néhány mezőgazdasági termék exportját.

A Reuters közvélemény-kutatása szerint az intézkedések ugyan hatással voltak a fogyasztói infláció korlátozására, de az idén továbbra is 23,7 százalékra fog gyorsulni, ami 1999 óta a legmagasabb. A felmérés szerint az orosz gazdaság 7,3 százalékkal zsugorodott 2022-ben, ami 2009 óta a legmélyebb visszaesés.

Kobjakov szerint az orosz fizetések nagyjából változatlanok a háború óta, de az árak emelkedésével a vásárlóerő erodálódott, és az emberek aggódnak a munkahelyük biztonsága miatt, mivel sok nyugati cég kivonul az országból.